Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Uprkos početnim uspesima u obuzdavanju širenja koronavirusa, japanski region Hokaido sada se suočava sa drugim talasom epidemije.

Postupajući nezavisno od centralnih vlasti, region je bio prvi u zemlji koji je uveo vanredno stanje, uz agresivno praćenje i izolaciju svakoga ko je bio u kontaktu sa virusom.

Ovo je dalo rezultate, pa je vanredno stanje ukinuto, ali se sada ponovo pojavila potreba za njegovim uvođenjem, jer broj novih slučajeva korona virusa raste, iako se ovog puta to ne može pripisati dolascima iz inostranstva, navodi BBC.

Razlog leži u tome što, posle početne dobre lokalizacije zaraze preko većih grupa ljudi, nije usledilo masovno testiranje, čime bi se stekao uvid u širenje infekcije, pogotovo iz drugih delova zemlje.

Naime, japanske vlasti su masovno testiranje isprva smatrale traćenjem resursa, a sada su donekle „okrenule ploču“, mada ministarstvo zdravlja strahuje da će bolnice biti prepune ljudi sa blagim simptomima.

Još jedan problem je to što je testiranje u nadležnosti lokalnih vlasti, čije zdravstvene ustanove za to često nisu dovoljno opremljene, niti kadrovski spremne.

Zbog svega toga, čini se da centralne vlasti nemaju jasnu predstavu o tome kako dalje, prenosi BBC.

„Glavna lekcija iz Hokaida je da, čak i ako ste u prvom navratu uspešni u obuzdavanju epidemije, izolacija i obuzdavanje epidemije na duži rok je težak zadatak. Ukoliko ne proširite kapacitete testiranja, teško je otkriti širenje u okviru zajednice i unutar bolnica“, kaže jedan japanski stručnjak sa Kraljevskog koledža u Londonu, ističući da je bilo koji region teško izolovati od zaraze ako postoji fluktuacija stanovništva ka drugim delovima zemlje.