Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Crnogorski premijer Dritan Abazović danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv odlazeće premijerke Ane Brnabić. Abazović se sastaje i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glavni fokus ove posete je pokušaj Abazovića da pokaže kako može da formira bolje odnose sa Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom od prethodne vlade. Istovremeno, Vučić ima interesa da Crna Gora postane deo inicijative "Otvoreni Balkan", ocenjuje profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić.

Abazović je uoči posete Srbiji izjavio da „dolazi sa najboljim namerama“. Sagovornik „Nove“ smatra da je njegov glavni cilj formiranje boljih odnosa sa Srbijom od njegovog prethodnika Zdravka Krivokapića.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Mislim da je u fokusu pokušaj prikazivanja promene kursa u odnosu između rukovodstva dve države. Prva vlada posle pada DPS-a je trebalo da bude nominalno prosrpska i bliska starom rukovodstvu Srbije, ali to se nije desilo iz niza personalnih i strukturalnih razloga. Abazović je sada napravio novu vladu i pokušava da pokaže da će da napravi i bolje odnose sa Srbijom nego vlada Krivokapića, kao i da će bolje da sredi pitanje odnosa sa crkvom“, kaže profesor FPN.

Tizer Intervju Dritan Abazović
Foto: Nova.rs/video

Međutim, lični motiv ima i Aleksandar Vučić, koji će prema mišljenju našeg sagovornika pokušati da „uvuče“ Crnu Goru u inicijativu „Otvoreni Balkan“ o kojoj u toj zemlji postoje oprečna mišljenja. Uprkos svemu, Abazović je prilično naklonjen toj ideji.

Marović kao deo „dila“ Srbije i Crne Gore

Crnogorski premijer kao glavni prioritet vlade postavio je borbu sa oranizovanim kriminalom i korupcijom. Iz tog razloga, Crna Gora je više puta od Srbije tražila izručenje Svetozara Marovića, što se još uvek nije dogodilo. Bešić ocenjuje da nema indicija da će srpske vlasti izručiti Marovića, sem ako to ne bude deo političkog „dila“ dve zemlje.

„Veliki bi plus bio za Abazovića kada bi u komunikaciji sa predsednikom Srbije izdejstvovao da on bude izručen. Ja lično u to ne verujem, ali ako bi on bio sastavni deo dila ili dobre trgovine, gde će na osnovu te trgovine predsednik Srbije nešto značajnije da dobije, Abazoviću i njegovoj vladi bi to jako išlo na ruku“, zaključuje on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Crnogorski premijer u Beograd stiže sa delegacijom od 12 članova, koju čine njegovi savetnici, ali i troje ministara u Vladi – Ana Novaković Đurović (ministarka ekologije), Vladimir Joković (ministar poljoprivrede) i Aleksandar Damjanović (ministar finansija). Sa spiska je primetno izostao šef diplomatije Ranko Krivokapić, imajući u vidu da je Abazović kao jedan od prioriteta istakao imenovanje ambasadora Crne Gore u Beogradu i obrnuto.

„Krivokapić je otvoreno procrnogorski orijentisan, ima rezervi prema politici i predsedniku Srbije. Svako približavanje prema Srbiji njemu ne odgovara i on to ne želi. Zato apsolutno ne treba da čudi njegovo odsustvo iz delegacije koja dolazi“, smatra Bešić.

BONUS VIDEO Dritan Abazović u Kijevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare