Buknuo veliki požar kod Neuma Foto:Facebook/PVJ Neum

Požar koji je buknuo jutros u neumskom zaleđu još uvek nije stavljen pod kontrolu, a prema onome što se može videti na snimcima s ovog područja, vatra je zahvatila velike površine u blizini grada na moru.

Prema informacijama lokalnog medija Neum online, situacija na terenu nije dobra. Usled požara u potpunosti je uništeno Broćansko polje, a vetar dodatno otežava gašenje požara koji se zbog teški vremenskih uslova proširio i prema Prapratnici.

„Prema poslednjim informacijama, požar je zahvatio i područje preko puta prema samom selu“, navodi se.

Takođe, deonica od Broćanca do Prapratnice na putu Neum – Stolac trenutno je zatvorena za saobraćaj, a na terenu se nalaze pripadnici vatrogasne jedinice Neum, ali i one iz Čapljine, Mostara, Stona i Slanog.

„Prema usmenoj informaciji koju smo u Operativnom Centru dobili od zapovednika PVP Neum požar koji je izbio jutros oko 10 sati na lokaciji od Graca do Prapratnog je još uvek aktivan. Gori trava visoko, nisko rastinje i masline na velikoj površini“, rekao je ranije za Klix.ba glasnogovornik Civilne zaštite HNK Pero Pavlović.

„U 15:25 sati izbio požar u Malom polju, gde gori trava i nisko rastinje. Na požarištu je pet vozila i dvanaest vatrogasaca. Trenutno nema pretnje za objekte i stanovništvo. Prema usmenoj informaciji koju smo dobili od Marka Topalovića (šef Civilne zaštite Neum op.a.) trenutno su ugrožene kuće u selu Prapratnica i brane se svim raspoloživim snagama“, rekao je Pavlović.

Takođe, osvrnuo se i na situaciju na požarištima na području Konjica te je pojasnio kako su požari lokalizovani.

„Iz PVP Konjic doznajemo da su požari na Borcima i Glavatičevu lokalizovani i pod kontrolom. Na terenu su meštani i delatnici Šumarstva, koji će dežurati do daljnjeg. Nije potreban angažman helikoptera OS BiH“, saopštio je Pavlović.

Načelnik opštine Neum Dragan Jurković je za portal „Avaza“ istakao da su spašena sela koja su bila ugrožena.

“ Ima dosta štete na maslinjacima, a i deo pčela je uništen. Sutra ćemo videti koje su razmere i posledice požara. Srećom nije bilo ljudskih žrtava“, rekao je Jurković.

Dodaje da je izgorela samo jedna napuštena kuća.

„Desetak vatrogasnih ekipa je na terenu. Odbranili smo ovaj deo, vjetar je sada promenio smer. Požar je i dalje aktivan na širokoj liniji. Pratićemo situaciju noćas, kako će se razvijati. Situacija je apokaliptična, stvarno je jak vjetar, ta sela je bilo teško odbraniti“, zaključio je Jurković.

Podsećamo, neumskim vatrogascima pomažu kolege iz Mostara i Čapljine, ali i iz Metkovića u susednoj Hrvatskoj.

***

BONUS VIDEO: Bukti požar kod Herceg Novog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram