Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Na snimku žestoke bitke oko Vuhledara, jugozapadno od Donjecka, vidi se kako se ruski vojnici povlače nakon što je njihovih pet vozila pogođeno ukrajinskom artiljerom.

Ruske trupe su bile prinuđene da pobegnu i ostave svoje ranjenike da puze nakon što su pogođeni vazdušnom municijom.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je situaciju na liniji fronta nazvao „akutnom“, uz teške borbe u regionu Donjecka.

Postavljeni lider samoproglašene Donjecke oblasti od strane Moskve, Denis Pušilin, rekao je: „Opkoljavanje i naknadno oslobađanje ovog grada Vuhledara rešava mnoge probleme.“

Ali Kijev je rekao da je grad i dalje sporan, a portparol ukrajinske vojske Sergij Čerevati je insistirao: „Tamo se vode žestoke borbe“.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su ruske snage verovatno izvršile napade u blizini Orihiva i Vuhledara, ali da je malo verovatno da su postigle „značajan napredak“. Navodi se da Rusija planira „novi preventivni udar“ na Ukrajinu prema satelitskim fotografijama koje pokazuju kako Putinove snage grade utvrđenja.

Nova ofanziva će se navodno održati uoči prve godišnjice njihove invazije 24. februara.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je: „Sada se pripremaju za maksimalno aktiviranje i veruju da bi do godišnjice trebalo da imaju neka dostignuća“.

„Nije tajna da se spremaju za novi talas do 24. februara, kako sami kažu“, rekao je on za Radio Svoboda.

On je takođe rekao da ruska vojska već nedelju dana „izviđa“ odbrambene sposobnosti ukrajinskih trupa u regionu Zaporožje.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a