Gaza
Gaza Foto:REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Dramatični snimci iz Gaze nižu se na društvenim mrežama. U najnovijem videu je zabeležno bombardovanje jednog naselja dok neko čitavu situaciju snima sa krova jedne zgrade.

Snimak je i više nego potresan. Bombe padaju u neposrednoj blizini osobe koja snima. Dok se odjekuju detonacije i eksplozije čuju se krici čovek koji snima. Oko njega se diže gust dim i plamen. Snimak je objavljen na Tviteru uz natpis na arapskom: „Trideset sekundi ludila“.

Protekla noć je bila teška za stanovnike ove oblasti kao i onih u Izraelu, a eksplozije potresaju Gazu i jutros.  Ispaljeno je stotine raketa. Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se rano jutros i u Tel Avivu. Na obe strane u sukobima izraelske vojske i Palestinaca ima poginulih, ranjenih i pričinjena je velika šteta.

Kako je došlo do eskalacije sukoba

PROČITAJTE JOŠ:

Tenzije između Izraela i Palestine dramatično su eskalirale u ponedeljak popodne kada su militantne grupe iz Gaze raketirale Izrael. Tome je prethodila policijska racija u džamiji al Aksa u Jerusalimu u kojoj je povređeno na stotine ljudi.

Islamistička grupa Hamas potom je uputila ultimatum Izraelu, tražeći da povuče snage bezbednosti iz jerusalimskog kompleksa, u kojem se nalazi džamija. Nakon što Izrael nije ispunio zahtev na vreme, započeo je raketni napad na Jerusalim.

Izrael je uvratio udarac i započeo napad, u kome je ubijeno najmanje 20 osoba, među kojima je bilo i devetoro dece. Sa zemljom su sravnjene najmanje dve visoke stambene zgrade u Gazi, u napadu u kojem je prema podacima vojske Izraela ispaljeno 45 raketa. Sukob je kulminirao raketnim napadom na Tel Aviv. Kako pišu lokalni mediji, ispaljeno je najmanje 200 raketa na glavni grad Izraela. Hamas je pozvao Palestince na novi ustanak, intifadu protiv izraelske okupacije.

 

Ukupan broj žrtava tokom poslednjih 48 sati je ubijeno najmanje 35 Palestinaca, uključujući 12 dece, i pet Izraelaca, saopštili su zdravstveni zvaničnici, a prenosi BBC.

Izrael i Hams su tri puta ratovali otkako je ta organizacija silom preuzela vlast od rivalskog i umerenijeg Fataha 2007. godine. Za sada nema naznaka da će se ijedna strana u najnovijem sukobu brzo povući, uprkos međunarodnim osudama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)