Foto:preuzeto sa slobodnadalmacija.hr/privatna arhiva

Jedan taksista iz Kaštela u Hrvatskoj kažnjen je sa 265 evra zbog ugovaranja vožnje sa turistima na mestu na kojem to nije dozvoljeno. Taksista tvrdi da policija greši i da su mu napisali kaznu bez razloga, te da ga već četiri godine unazad stalno kažnjavaju. On je za Slobodnu Dalmaciju ispričao svoju verziju priče.

„Već petnaesti put u poslednje četiri godine me policija kažnjava, a da uopšte nisan kriv. Ja sam tog ponedeljka ujutro krenuo taman na autobusku stanicu na putu dr. Franje Tuđmana koji, po meni, nije deo aerodroma Resnik, doveo putnike i iskrcao ih. Taman kad sam hteo da krenem, neko mi je pokucao na prozor i vidim muškarca i ženu koji me pitaju koliko bi koštalo da ih odvedem do Šibenika. Rekao sam da je to 65 evra, oni su rekli da im cena odgovara pa sam ukrcao kofere i oni su seli u auto. I onda šok, ispred mene se automobilom zaustavlja policajac, njih tera iz mog vozila napolje, na plus 40 stepeni , na vrućinu i 45 minuta nas „obrađuje“ i ne pušta na miru. Meni je na kraju napisao kaznu od 265 evra“, govori za Slobodnu Dalmaciju ogorčeno 44-godišnji kaštelanski taksista prepričavajući situaciju koja mu se dogodila pre neki  dan. Ističe kako ima uredno registrovanu svoju firmu, plaća sve obaveze državi, ima apsolutno sve dozvole i koncesije za rad kako na području Kaštela tako i Splita osim što nema dozvolu za taksi službu u krugu aerodroma Resnik.

Taksista je kažnjen zato što je prekršio čl. 5 Odluke o javnom redu i miru grada Kaštela, a prema kojoj je „na području aerdoroma Split, izvan prostora za dočekivanje putnika, zabranjeno pozivanjem, isticanjem napisa ili na drugi način nuditi ili ugovarati prevoz putnika sa aedroma Split“.

„Ali ja u krug aerodroma niti na njihov parking uopšte ne ulazim. Ponavljam, put nije deo aerodroma, policija tu može samo da kontroliše saobraćaj. I nisam ja nikoga niti zvao niti pozivao, ljudi su mi samo pokucali na prozor, pitali jesam slobodan i seli u auto!!! Pa šta sam ja trebao, da odbijem vožnju? Turisti, a radi se o bračnom paru iz Švedske i to je još muž švedski policajac, su bili jako ogorčeni i nisu mogli verovati šta se događa. Na kraju sam ih ja besplatno odveo do Šibenika kako bi bar malo isprao gorki ukus kojeg su doživeli u našoj zemlji koja se hvali turizmom, a gospođi je čak tokom vožnje, zbog preživljenog stresa na tolikoj vrućini u jednom trenutku pozlilo i počela je da povraća, pobledela od nervoze i sunca“, govori sagovornik Slobodne Dalmacije, koji smatra da se ovakvim postupanjem štite taksisti koji u krugu aerodroma imaju koncesiju i koji naplaćuju i po trostruko veću cenu prevoza, konkretno do Šibenika.

PROČITAJTE JOŠ:

A šta kažu u splitskoj policiji?

„U ponedeljak, 26. juna 2023. godine, oko 11.25 sati utvrđeno je da je 44-godišnji taksista van prostora za dočekivanje putnika ugovarao prevoz, a sve suprotno Odluci o javnom redu i miru Grada Kaštela. S obzirom na to da je ostvario prekršaj muškarac je kažnjen na osnovu čl. 5. st. 2 Odluke o javnom redu i miru Grada Kaštela. Strani državljani nisu ostvarili nijedan prekršaj i nije bilo razloga da se prekršajno sankcionišu. U odnosu na Vaš upit da li su osobe potvrdile ili negirale tvrdnje taksiste, obaveštavamo Vas da smo obavili sve potrebne razgovore, sproveli postupak provere i utvrđivanja činjenica iz kojeg je utvrđeno da je da je 44-godišnji muškarac postupio suprotno odredbi citirane Odluke“, odgovorili su iz splitske policije.

Naveli su još i da je od početka godine do danas zbog prekršaja iz čl. 5 Odluke o javnom redu i miru grada Kaštela izdavanjem prekršajnog naloga sankcionisano sedam osoba.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar