Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Gradonačelnici italijanskih gradova, lekari, farmaceuti i drugo medicinsko osoblje pozivaju italijanskog premijera Marija Dragija da ostane na toj funkciji, i da sutra pred Senatom ne potvrdi svoju odluku o ostavci koju je predsednik Italije Serđo Matarela odbio. Njima su se pridružili i obični građani koji protestuju širom zemlje uzvikujući "Dragi ostani!"

Sreda je „dan de“ za italijansku politiku, ali i za sudbinu svih Italijana koji skoro jednoglasno ne žele da ostanu bez bivšeg predsednika Evropske centralne banke, sadašnjeg premijera Italije Marija Dragija.

Građani se okupljaju noseći plakate sa natpisima „Dragi ostani“, tražeći od premijera da ne potvrdi odluku o ostavci, jer se nadaju da je još moguće da ova Vlada nastavi rad i apsolutno su protiv prevremenih izbora.

Gradonačelnici velikih italijanskih gradova, koji po političkom opredeljenju pripadaju bilo desnici bilo levici, napisali su zajedničko pismo Dragiju.

„Teško nam je da poverujemo i izuzetno smo zabrinuti zbog krize Vlade u našoj zemlji. Naši gradovi nakon pandemije, te rata koji je u toku, ne mogu da budu podvrgnuti još jednoj krizi, u ovom slučaju podele Vlade i stagnacije. Molimo premijera da ostane na toj funkciji i objasni Parlamentu sve razloge zbog kojih je važno da ova Vlada nastavi sa radom“, piše između ostalog u pismu.

Pismo su potpisali i gradonačelnici Milana, Venecije, Bergama, Đenove, Torina, Firence, kao i mnogi predsednici regiona.

I zaposleni u zdravstvu su se pridružili gradonačelnicima u apelu na premijera Dragija da ih ne ostavi u ovom teškom trenutku i da na taj način ne zaustavi reforme i investicije.

Tu su i kamiondžije, zaposleni u logistici i mnoge druge kategorije zaposlenih. Apelu se pridružila i Katolička crkva sa Vatikanom, mnogobrojna udruženja, kao i sestra ubijenog sudije Falkonea.

Foto: EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

Danas će, nakon zvanične posete Alžiru i diskusije oko dostavljanja gasa Italiji, Dragi napisati govor koji će sutra pročitati pred Senatom, uzimajući u obzir i želju Italijana, pisma običnih građana, ali i političara iz cele Evrope u momentu koji je zaista težak za Italiju.

I dok su, s jedne strane, pojedini političari optimistični, neki ministri kažu da je Dragi nefleksibilan što se ostavke tiče.

Dragi je u Alžiru potpisao 15 ugovora među kojima i onaj od 30 milijardi kubnih metara gasa koji će se dostavljati Italiji, a što bi, po mišljenju zvaničnika iz Alžira, moglo da otvori vrata toj zemlji ka zemljama Istočne Evrope.

***

BONUS VIDEO: Danijele Meuči: Italijan opčinjen Nikolom Teslom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar