starica umrla posle vakcine
Dr Srđan Lukić Foto: Facebook/Srđan Lukić

Slovenija ovih dana obara neslavne rekorde kada je reč o broju novozaraženih i ako se širenje koronavirusa ne bude dovelo pod kontrolu, nove i rigoroznije mere biće neophodne, smatra dr Srđan Lukić, beogradski pulmolog koji poslednjih meseci živi i radi u Sloveniji.

Slovenija protekla tri dana obara rekorde po broju zaraženih i to je prosto posledica potencijala koji virus ima, kaže dr Lukić za portal Nova.rs.

„Međutim situacija se u Sloveniji ne razlikuje mnogo od većine drugih država Evrope i sveta“, dodao je on.

Pročitajte još:

Doktor Lukić kaže da je popuštanje mera dovelo do toga da Slovenija, koja je na proleće bila prva „korona fri“ zemlja u regionu, zahvaljujući strogoj disciplini stanovnika i poštovanju mera zaštite, sada beleži rekordne brojeve novozaraženih.

Virus se vratio u Sloveniju sa letovanja u Hrvatskoj

„Slovenija nije imala najrigoroznije mere u poređenju sa drugim državama, ali su tokom prvog talasa bile dosta restriktivne – konkretno granice su bile poptuno zatvorene i bilo je zabranjeno kretanje iz opštine u kojoj živite, eventualno ako radite u drugoj, mogli ste ići u tu drugu opštinu. Sve je počelo letos, virus se ‘vratio’ u Sloveniju, najviše ‘sa letovanja’ u Hrvatskoj i sada se širi unutar države“, rekao je on.

Lukić smatra da ovaj postojeći nivo mera nije dovoljan da zaustavi širenje virusa.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Na pitanje da li će Slovenija po ugledu na većinu zemalja EU uvesti policijski čas i karantin, Lukić kaže da se nada da neće, ali da „ništa nije isključeno“.

„Ako situacija bude nastavila da eskalira i ako aktuelne i nove mere koje su u planu, a koje su umerenije od tih pomenutih, ne budu dale rezultata, verovatno će i Slovenija morati da uvede neke restriktivnije mere“, rekao je on.

Ovo što se dešava oko Srbije – u Srbiji se već desilo

Dok balkanske zemlje beleže rekordne brojeve novozaraženih, situacija sa koronom u Srbiji deluje kao da je pod kontrolom. Lukić međutim podseća da „ovo što se dešava oko Srbije – u Srbiji se već desilo, nakon Vučićevih izbora“.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

„U Srbiji je sada kraj pada drugog talasa (u stvari drugog pika prvog talasa, pošto se prvi talas nikada nije završio), ali i mogući početak trećeg pika, ako brojevi nastave da rastu, kao što se to već dešava u Srbiji poslednjih par dana“, rekao je pulmolog.

Na pitanje da li može da objasni zašto u Evropi raste broj novozaraženih, ali je smrtnost i dalje relativno niska, Lukić kaže da niko nema jasan odgovor na to pitanje.

„Moguće je da se rizične grupe sada mnogo bolje čuvaju nego što je bilo na početku. Ljudi koji su hronično bolesni više vode računa o svom zdravlju od onih koji su zdravi i samim tim nemarniji, pošto ne znaju na svojoj koži šta to znači biti teško bolestan“, rekao je Lukić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare