Foto: Shutterstock

Gordan Lauc, ugledni naučnik bio je gost Dnevnika Nove TV u kome je objasnio da 48 časova pre pojave prvih simptoma, osoba može biti zarazna, ali i dalje je nepoznato koliko su zapravo zarazne asimptomatske osobe.

„Ono što je nezgodno jeste da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana pre prvih simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni“, kaže on.

Na pitanje novinarke Nove TV da li možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti vakcinu doktor Lauc kaže da ne možemo.

„Ne možemo biti sigurni da ćemo uopšte pronaći vakcinu , neke vakcine se razvijaju decenijama, kaže on.

Doktor Lauc stiče kako smo se našli u situaciji da imamo novi i nepoznat virus koji je među nama tek tri meseca.

„Doći do novih saznanja za samo tri meseca je veoma teško, naučnici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja“, objašnjava Lauc.

Može li virus zaista preživeti na određenim predmetima Lauc kaže kako je dokazano da može preživjeti i do nekoliko dana, ali utešno je to što još nikada nisu zabeležene zaraze na taj način.

„Za sad se smatra da se prenosi kapljičnim putem, znači ne aerosolom, lebdećim česticama, nego veća kapljica iz nečijih usta“, objasnio je.

Što očekuje na jesen, dr. Lauc smatra da će biti problem što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vreme, poput gripa i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi.

„To trenutno vidimo na južnoj polulopti. Na jesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku“, poručuje dr. Lauc.

(Dnevnik.hr)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar