Zdravko Krivokapic, Milo Djukanovic i Aleksa Becic
Zdravko Krivokapić, Milo Đukanović i Aleksa Bečić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/Goran Srdanov/Nova.rs

Sednica crnogorskog parlamenta na kojoj je bila zakazana rasprava, a potom i izglasavanje nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića je otkazana, nakon što je opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) odustala od te inicijative. DPS sada ima novu misiju, a to je razrešenje predsednika skupštine Alekse Bečića, što će, prema očekivanjima opozicije, dovesti do pada Krivokapićeve vlade.

Iako je rasprava u parlamentu zakazana za 12 časova u ponedeljak, do nje nikada nije došlo. Opozicija je nekoliko sati kasnije izdala saopštenje u kome se navodi da čelnici opozicionih partija odustaju od inicijative za izglasavanje nepoverenja Krivokapićevoj vladi.

„Imajući u vidu najavu Demokratskog fronta (DF) da će podneti inicijativu za skraćenje mandata skupštine, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepoverenja Vladi, smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine“, navodi se u saopštenju.

Skupstina Crne Gore
Skupština Crne Gore Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Kako su istakle partije parlamentarne opozicije, postoji snažno uverenje da će doći do formiranja nove parlamentarne većine, čime će biti stvorene pretpostavke za razrešenje predsednika skupštine i pad vlade.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi je krajem novembra u skupšinsku proceduru predalo 40 poslanika opozicije. U svojim ranijim izjavama neki od njih su tvrdili da imaju većinu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi. Kako se vreme sednice približavalo, postalo je jasno da opoziciji, koja u parlamentu ima 40 poslanika, fali samo jedan glas da „sruši“ osporavanu Krivokapićevu vladu.

Ranije su lideri DF-a najavili da će partnerima iz parlamentarne većine predložiti održavanje vanrednih izbora, kao i da neće podržati inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Nakon isteka 200 dana, kao prva provera kabinetu premijera, organizovali smo prvi sastanak i konstatovali da je stanje neodrživo i da se mora menjati. Prvi model bio je rekonstrukcija, što su zastupale Demokrate, a drugi nova vlada, što smo zagovarali mi. Na kraju smo pristali na rekonstrukciju, ali smo od jedne članice vlasti dobili odgovor da ostane ovakvo stanje“, rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a.

Za izglasavanje nepoverenja vladi neophodan je glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu skupštine. Prema Ustavu Crne Gore, predlog da se glasa o nepoverenju vladi može podneti najmanje 27 poslanika, a ako vlada dobije poverenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podneti novi pre isteka roka od 90 dana.

Jasno je da opozicija predvođena DPS-om ne može naredna tri meseca da pokuša rušenje vlade, te je sada fokus prenet na skupštinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Krivokapić: Korupcijom probali da nađu zlatni glas

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smatra da je odustajanje opozicije od inicijative pobeda aktuelne vlade i građana Crne Gore.

On je na konferenciji za medije u vladi rekao da su današnji postupci opozicije „obećanje ludom radovanje“ i igra onih koji su pokušali da političkom korupcijom obezbede zlatni glas.

„Sloboda je važnija od onog što nudi DPS i da imaju imalo obraza, podneli bi ostavku“, rekao je Krivokapić. Sa druge strane, vlada koju predvodi može da se povuče samo u slučaju da se ne realizuje budžet do juna ova godine, poručio je premijer.

Kada je reč o razlozima opozicije zbog kojih su odustali od inicijative, rekao je da to komentariše kao uvek istu priču – „prebaci loptu u tuđe dvorište“.

„Tu treba očekivati odgovor DF-a. Pošto ja ne pripadam nijednoj političkoj partiji, reći ću vam svoj sud o tome, da je to jedna vrlo neozbiljna igra ali svako može da igra kako hoće. Ja bih voleo da se desi i takav scenario da DPS sa DF-om stvori preduslove nove političke igre u Crnoj Gori. Mislim da bi to bio najbolji dobitak za sve u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

BONUS VIDEO Krivokapić: EU nije ostavila Zapadni Balkan

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar