Foto:

Grupa srpskih i vozača kamiona iz drugih bivših jugoslovenskih republika napustila je luku Dover u Britaniji gde su danima bili zaglavljeni nakon što je Francuska zatvorila granice posle pojave novog soja koronavirusa.

Pročitajte još:

„Grupa od nas desetak otišla je još u petak iz Dovera, a i kolege sa kojima se čujem su ili izašli ili će brzo otići“, rekao je za nova.rs Nišlija Miroslav Timotijević koji je danima sa hiljadama drugih kamiondžija čekao na aerodromu Manson kod Dovera da im britanske vlasti urade brzi test na koronu kako bi mogao da nastavi put kontinenta.

Timotijević kaže da su se Britanci korektno odnosili prema njima i da nisu oskudevali ni u čemu ali da su mnogi bili ljuti i razočarani jer su morali da provedu Božić daleko od porodica.

Britanska vojska nas je testirala i mi smo u petak krenuli put kuće, rekao je Timotijević i dodao da im, kada su prešli Lamanš, francuske vlasti nisu tražile rezultate testova. „Niko nam ništa nije tražio“, rekao je Timotijević koji se nada da će sutra ili prekosutra stići svojoj porodici.

Timotijević misli, a sa njime se slažu i njegove kolege ali i brojni analitičari, da je cela priča oko zatvaranja granica zapravo bila politička, odnosno vezana za Bregzit jer, kako kaže, „nijedan razvod nije bezbolan„.

Pojava novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji izazvala je haos na Starom kontinentu, zbog čega su Francuska i druge zemlje na kratko obustavile sav saobraćaj sa Ostrvom. Posle nekoliko dana, Pariz je dozvolio kamiondžijama da uđu iz Britanije u Francusku pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata.

Dan pre nego što je Timotijević napustio Dover, Britanija i Evropska unija postigle su posle višemesečnih peripetija trgovinski sporazum oko Bregzita na osnovu kog je Britanija konačno napustila EU.

Kako nema dokaza da je novi soj koronavirusa otkriven u Britaniji smrtonosniji od „običnog“, mnogi su mislili da je odluka više evropskih vlada, a pre svih francuske, da prekinu sve saobraćajne veze sa Ostrvom lekcija Britancima šta će ih čekati ako ne postignu sporazum sa EU.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar