Snimci pucnjave iz tržnog centra
Foto: AP

San Valentine Peralte da postane američka državljanka i studira robotiku završio se nekoliko dana pre Božića na podu svlačionice prodavnice odeće u Los Anđelesu, gde ju je upucao policajac.

Dan nakon što je video koji je objavila policijska uprava Los Anđelesa pokrenuo nova pitanja o kobnoj pucnjavi, Valentinina majka je opisala kako je držala svoju ćerku i molila se u svlačionici nekoliko trenutaka pre nego što je devojčicu pogodio metak iz policijske puške.

Izbezumljeni otac Huan Pablo Orelana Larenas, koji je doleteo u Los Anđeles iz svog rodnog Čilea, rekao je novinarima u utorak da ga je njegova ćerka jednom uverila da su SAD „najbezbednija zemlja na svetu“.

Ilinois pucnjava
Pucnjava Foto:Tanjug/Mike Mantucca /Chicago Tribune via AP

U suzama, Valentinina majka, Soledad Peralta, opisala je kako se sklonila nakon što je čula vriske dok je kupovala božićnu haljinu za devojčicu.

„Sedele smo i molile se“, rekla je Peralta i dodala da je Valentina pala na pod nakon što je pogođena.

Peralta je govorila na konferenciji za novinare ispred sedišta policije Los Anđelesa zajedno sa advokatom za građanska prava Bendžaminom Krampom.

„Umrla je na mojim rukama. Nisam mogla ništa da uradim. Videti sina ili ćerku kako umiru u tvojim rukama je jedna od najvećih i najbolnijih stvari koje možeš da zamisliš. Valentina je značila svetu meni i njenoj porodici i prijateljima. Sada je naš slatki anđeo otišao zauvek. Valentina daj nam snage da nađemo pravdu. Moja kćeri, volim te“, sa suzama u očima je rekla Valentinina majka.

Ilinois pucnjava
Pucnjava Foto:Tanjug/Mike Mantucca /Chicago Tribune via AP

Valentina je sa majkom i sestrom došla u Sjedinjene Države iz Čilea pre oko šest meseci. Njen otac je ostao u Čileu, ali je planirao putovanje u Kaliforniju za praznike. Nadao se da će odvesti svoju ćerku na utakmicu Los Anđeles Lejkersa.

Valentina je bila izvrsna u svojoj novoj srednjoj školi uprkos kratkom vremenu u zemlji, rekli su rođaci.

„Nemam reči da opišem kroz šta prolazim, posebno tokom ove praznične sezone. Ne mogu da spavam… Sve što je želela je da postane američki državljanin. Jednom sam joj rekao, hajde da napustimo ovu zemlju. „Ne, tata“, rekla je. „Ovo je najbezbednija zemlja na svetu, zemlja mogućnosti. Sada je moja ćerka mrtva zbog države“, rekao je Valentinin otac.

Kramp, jedan od nekoliko advokata koji zastupaju Valentininu porodicu, rekao je da pravni tim traži pristup svim dokazima iz istrage policije Los Anđelesa.

„Ova 14-godišnja devojčica nikada nije trebalo da završi kao kolateralna šteta u trgovačkom centru“, rekao je Kramp.

Policija Los Anđelesa je u ponedeljak objavila montirane snimke nadzorne kamere i video snimke policijskih telesnih kamera koji pokazuju događaje koji su doveli do smrti tinejdžerke od strane policajca koji je pucao na osumnjičenog.

Na snimku se vidi 24-godišnji osumnjičeni identifikovan kao Daniel Lopez kako ulazi u Severnom Holivudu sa svojim biciklom i nosi majicu bez rukava i kratke pantalone.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nekoliko trenutaka kasnije, vraća se do pokretnih stepenica u raznobojnoj jakni i dugim pantalonama pre nego što je zamahnuo biciklom prema kupcima, navodi policija. Vidi se kako napada nekoliko mušterija.

Nekoliko video snimaka kamere koje je objavila policija prikazuje ženu na podu prekrivenu krvlju dok policajci dolaze i pokušavaju da pronađu osumnjičenog, koji se, prema policijskom saopštenju od petka, nalazio na maloj udaljenosti.

Na snimku kamere za telo se može čuti kako policajac ispaljuje tri metka prema osumnjičenom, koji kasnije pada na zemlju. Valentina je ubijena prostrelnom ranom u grudi, pokazuju mrtvozornici.

„Devojčici je oduzet američki san“, rekao je ove nedelje Valentinin ujak, Rodrigo Orelana, dok kapetan policije Stejsi Spel kaže da je istraga u ranoj fazi.

BONUS VIDEO Policija Los Anđelesa objavila uznemirujuće snimke pucnjave iz tržnog centra u kome je stradala 14-godišnja devojčica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram