Foto: AFP / AFP / Profimedia

Bračni par iz Merilenda u SAD, Džonatan (42) i Dajana (45) Tobi, optuženi su od strane SAD-a za navodne pokušaje da prodaju vojne tajne stranoj vladi, zbog čega bi mogli da se suoče sa doživotnim zatvorom ako budu proglašeni krivima.

PROČITAJTE JOŠ:

U sredu je sudija u Zapadnoj Virdžiniji naložio da Džonatan ostane u zatvoru dok čeka suđenje, a posebna odluka će biti doneta za Dajanu, ali nije naveden datum.

Ovaj slučaj nacionalne bezbednosti je pokrenuo pitanja o motivaciji naizgled skromnog para koji je bio spreman da rizikuje sve, u uverenju da mogu da ostanu super-špijuni, prenosi BBC.

Pokušaji špijunaže su počeli 2020. godine kada je prema podacima Ministarstva pravde, Džonatan, koji je radio za američku monarnaricu, kontaktirao službenika koji je radio za stranu vladu i poslao im poštom paket sa napomenom u kojoj je rekao da im može dostaviti informacije o nuklearnim podmornicama.

Kao stručnjak sa bezbednosnom dozvolom koji radi u kancelariji načelnika pomorskih operacija, tvrdio je da ima pristup informacijama o nuklearno-pogonskim sistemima koji se koriste u podmornicama.

Čini se da je vlada u prijateljskim odnosima sa SAD-om: zvaničnici koji rade za stranu vladu sarađivali su sa američkim istražiteljima dok su postavljali zamku za Tobija. Izgleda da je to ukazivalo da se radilo o vladi saveznuku, poput Francuske, a ne Rusije ili Kine. Niko nije potvrdio o kojoj zemlji je reč.

FBI je došao do paketa nekoliko meseci kasnije, u decembru, i poslao je agente da se predstave kao strani zvaničnici da kontaktiraju Tobija, rekavši mu da su zainteresovani za ono što on ima da ponudi.

Tako je par započeo višemesečnu aktivnost, a Tobi je ostavio poverljive podatke na SD memorijskim karticama na mestima koja špijuni koriste za isporukuk obaveštajnih materijala. Prema optužbama vlade, njegova supruga je delovala ka čuvar.

Pogonska tehnologija koju je pokušao da proda, bila je u centru dogovora koji su SAD i Britanija postigle sa Australijom. Prema istražiteljima, Tobi je krijumčario dokumenta sa posla nekoliko stranica odjednom kako bi prošao kontrolne punkotove.

Nespretni napori da se preda roba uključivali su SD kartice u sendviču sa maslacem od kikirikija ili skrivanje u pakovanju žvakaćih guma… Za karticu u sendviču, Tobi je dobio 20.000 dolara.

Do trenutka hapšenja prošle nedelje, prikupljeni su značajni dokazi koji govore o njihovim pokušajima špijunaže. Tužioci su naveli da je Tobi ovim postupkom želeo da dođe do novca. Prema izjavi koju je dao pod zakletvom,  tražio je 100.000 dolara u kriptovaliuti u zamenu za nuklearne tajne. Postoje i sugestije da su on i njegova žena možda imali finansijskih problema.

Dejvid Čarni, psihijatar iz Virdžinije, koji je decenijama proučavao slučajeve špijunaže, kaže da postoje teme koje su uobičajne u mnogim sličnim slučajevima. Istakao je da ljude u ovakvim slučajevima obično pokreće želja za novcem ili žeđ za osvetom.

Neki pak žele da pokažu da nisu prosečni pojedinice, već izuzetni ljudi sa velikom tajnom.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar