Foto: Shutterstock

Nemačka vlada odobrila je set mera za uštedu energije za zimu, koja će prema rečima nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka dovesti do toga d privatna domaćinstva, kompanije i javni sektor uštede oko 10,8 milijardi evra tokom naredne dve godine.

Merama će se ograničiti korišćenje osvetljenja i grejanja u javnim zgradama. Kroz nova pravila, vlada ima za cilj da smanji upotrebu gasa za 2 gasa.

To je deo napora da se smanji zavisnost zemlje od ruskog gasa.

Grejanje Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Nemačka je dobijala 55 odsto svog gasa iz Rusije, ali je to smanjila na 35 odsto i obećala da će u potpunosti prekinuti uvoz. Međutim, zemlja ostaje ogromno tržište za Moskvu i platila je skoro devet milijardi evra za rusku naftu i gas u prva dva meseca rata.

Rusija je takođe smanjila protok gasa kroz ključni gasovod Severni tok 1 do Nemačke na 20 odsto kapaciteta, što je izazvalo bojazan da bi ove zime mogla da „zavrne slavinu“ skroz, a Blumberg piše da „Rusija ima taj luksuz“.

Habek je rekao novinarima da njegova zemlja želi da se, što je pre moguće, „oslobodi stege ruskog uvoza energenata“, da se zagreva na maksimalno 19 stepeni i da se u ulazima, hodnicima i foajeima grejanje može potpuno isključiti.

Podsećamo, sredinom avgusta je odlučeno i da će nemačke kompanije moći da greju kancelarije do najviše 19 stepeni, piše BBC.

Pročitajte još:

Javni spomenici i zgrade takođe neće biti osvetljeni iz estetskih razloga, a preduzećima bi moglo biti zabranjeno i da svoje prodavnice noću osvetle. Grejanje privatnog bazena takođe bi moglo biti zabranjeno.

Dodatno, Nemačka će dati prednost teretu uglja i nafte u odnosu na putovanja putnika železnicom, što znači da će putnici morati da čekaju. Drugim rečima, nemačka vlada je donela uredbu prema kojoj nacionalne železnice postaju prioritetni akter za transport goriva.
Povećanje kapaciteta skladištenja

Nemačka takođe planira da pokrene reklamne kampanje kako bi se lokalnom stanovništvu prenela poruka o važnosti smanjenja sopstvene potrošnje. I usred zabrinutosti zbog zimske nestašice, zemlja postavlja dva terminala za tečni prirodni gas na obali Severnog mora, kako bi poboljšala skladištenje.

Inače, Nemačka nije jedina, većina članica Evropske unije, obavezala se da će ove zime dobrovoljno smanjiti upotrebu gasa za 15 odsto- iako će to postati obavezno ukoliko dođe do ozbiljnih nestašica.

BONUS VIDEO Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar