Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia/Printscreen/Scribd

"Yahoo News" ekskluzivno je došao do interne procene Ratnog vazduhoplovstva SAD-a (Air Force) prema kojoj je zaključeno da bi bilo potrebno samo četiri meseca za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim aviona američke proizvodnje F-16, što je daleko kraći period od onoga što su zvaničnici Pentagona više puta iznosili.

Dokument je podeljen brojnim NATO saveznicima koji imaju F-16 i sadrži detaljnu procenu s kraja februara i početkom marta u bazi Nacionalne garde „Morris“ u „Tucsonu“ u američkoj saveznoj državi Arizoni, gde se nalazi 162. eskadrila američkog ratnog vazduhoplovstva, piše Index.hr.

Dva ukrajinska pilota, jedan obučen za MiG-29, drugi za Su-27, nisu prošli „nikakvu formalnu obuku“ na F-16, prema proceni, osim kratkog upoznavanja. Zatim su testirani na simulatoru letenja, izvodeći „devet događaja na simulatoru koji pokrivaju ukupno 11.5 sati“.

I Su-27 i MiG-29 su borbeni avioni iz sovjetske ere, koji čine najveći deo onoga što je ostalo od ukrajinskih vazdušnih snaga. Obojicu ukrajinskih pilota ocenjivala su četiri iskusna instruktora američkih vazdušnih snaga, od kojih je svaki imao stotine sati letenja na F-16.

Procena koju je napisao potpukovnik Džered P. Vajt iz 162. eskadrile zaključuje da su ukrajinski piloti uspeli da izvedu niz „relativno tehničkih“ manevara u svojim simuliranim okruženjima, poput sletanja aviona nakon gubitka motora u scenariju koji se naziva „plamen“.

„Nakon samo jedne demonstracije, oba pilota uspela su uspešno da prizeme avion u scenariju simuliranog plamena iznad glave. Ovo je relativno tehnička veština koja mora kontinuirano da se uvežbava tokom karijere pilota F-16“, navedeno je u dokumentu.

Glavni problem – engleski jezik

Glavni problem obuke koji je bio istaknut u evaluaciji bio je taj da se ukrajinski piloti nisu osećali ugodno sa složenom mehanikom F-16, koje su bile na engleskom jeziku. Jezičke sposobnosti na drugom mestu su navedene kao „zabrinutost“, iako analitičari navode da je došlo do „primetnog poboljšanja u poznavanju engleskog“ tokom dve nedelje kod oba ukrajinska pilota.

Nije iznenađujuće da piloti Su-27 i MiG-29 nisu bili upoznati s letenjem američkim standardnim formacijama, jer su bili obučeni na taktici iz sovjetske ere. Uprkos ovim nedostacima, prema saopštenju je zaključeno da je „s obzirom na trenutni skup veština koje je demonstrirao pilot ukrajinskih vazdušnih snaga, četiri meseca je realan vremenski rok za obuku“.

Novi pritisak na saveznike da isporuče F-16 Ukrajini

Dokument će povećati pritisak na glavne saveznike Ukrajine, poput SAD-a, od kojih su neki tvrdili da su zapadni avioni previše sofisticirani i da će zbog toga biti potrebno više vremena za obuku pilota kako bi imali uticaja u ratu između Ukrajine i Rusije.

Na primer, Kolin Kal, američki odbrambeni sekretar za politiku, nedavno je kazao da će obuka ukrajinskih pilota za letenje na F-16 trajati „oko 18 meseci“. Isto toliko vremena, rekao je on tad, biće potrebno za isporuku ovih aviona u Ukrajinu.

Ovo otkriće da bi Ukrajinci mogli da budu spremni za borbu na F-16 mnogo brže nego što se očekivalo dolazi u vreme međunarodnog pritiska da se Kijev opskrbi modernim zapadnim borbenim avionima.

Britanija obećala obuku ukrajinskih pilota

U izjavi „Downing Streeta“ objavljenoj u ponedjeljak tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ujedinjenom Kraljevstvu, britanska vlada ponovila je svoju predanost pomoći u obuci ukrajinskih pilota u sklopu programa za „sastav novih ukrajinskih vazdušnih snaga s F-16 avionima prema NATO-vim standardima“.

Foto:Profimedia.rs; EPA-EFE

Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je karakteristično raspoloženo za snabdevanje Ukrajine zapadnim avionima, uprkos tome što ne koristi F-16 u Kraljevskim vazdušnim snagama. Zvaničnica britanskog parlamenta Ališa Kerns, predsednica Odbora za spoljne poslove, izjavila je za „Yahoo News“ kako je procena USAF-a „dovela u pitanje neke od argumenata protiv davanja aviona našim ukrajinskim prijateljima“.

Formira se međunarodna „avionska koalicija“

Portparol britanskog premijera Rušija Sunaka rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo sarađuje s Holandijom na formiranju „međunarodne koalicije koja će Ukrajini pružiti borbene vazdšne sposobnosti, podržavajući sve, od obuke do nabavke F-16 aviona“.

Pročitajte još:

Izjava je usledila nakon sastanka između Sunaka i holandkog premijera Marka Ruta, još jednog otvorenog zagovornika bezbednosne pomoći Ukrajine, na samitu Veća Evrope na Islandu. Rut je ranije rekao da „ništa nije izvan okvira mogućnosti u meri u kojoj pomaže u odvraćanju ruske agresije“ kada je upitan o izgledima isporuke holandskih F-16 Ukrajini.

Ukrajinci mesecima traže avione F-16, izgubili više od 60 svojih aviona

Ukrajinci su u više navrata tražili isporuku zapadnih borbenih aviona kako bi zamenili svoje sve malobrojnije sovjetske avione MiG-29 i Su-27, koji su se intenzivno koristili od početka invazije u februaru 2022. i pretrpeli su značajne štete od borbenog trošenje.

Ukrajina je izgubila više od 60 aviona, rekao je general američkog ratnog vazduhoplovstva Džejms B. Heker. Reagirajući na britanske i holandske najave, Andrij Jermak, ključni pomoćnik Zelenskog, rekao je sledeće – „Trebaju nam F-16 i zahvalan sam našim saveznicima na njihovoj odluci da rade u tom smeru, uključujući obuku naših pilota“.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu