Foto: Printscreen/skopje1.mk;EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; privatna arhiva;shutterstock

Preko 20 dana je prošlo od ubistva tinejdžerke Vanje G. (14) i Pančea Žežovskog u Severnoj Makedoniji. Gotovo svi osumnjičeni su u pritvoru u Skoplju, sem Ljupča Palevskog - čoveka je označen kao likvidator Vanje i Pančea. On je uhapšen u Turskoj i čeka se njegova ekstradicija, dok je glavni tužilac Bubevski nedavno govorio o ključnom dokazu koji policija čeka.

Vanja je oteta 27. novembra ove godine ispred zgrade u kojoj je živela. Nju su kidnaperi na čelu sa Palevskim oteli kada je krenula u školu.

Kako je kasnije otkriveno, njen otac Aleksandar je grupi Palevskog otkrio kretanje tinejdžerke i tako pomogao da je otmu. Navodno, kako bi zajedno uznudili novac od njene majke Zorice.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

Ključni dokaz

O tome kako teče istraga za dvostruko ubistvo u Severnoj Makedoniji, nedavno je govorio glavni tužilac Skoplja Gavril Bubevski.

Kao šef Osnovnog javnog tužilaštva Skoplja, Bubevski je rekao da se trenutno ispituju materijalni dokazi u vezi sa istragom o ubistvima Vanje iz Skoplja i Pančea Žežovskog iz Velesa, koji se poklapaju da izjavama osumnjičenih koji su u pritvoru.

„Istraga je, u smislu radnji, na nivou koji sam vam rekao prošli put, a materijalni dokazi se ispituju. Mogu vam samo reći da fizički dokazi odgovaraju onome što su rekli osumnjičeni. To je to“, rekao je Bubevski.

On nije želeo da daje konkretan odgovor ni o tome da li motiv ubistva ostaje isti – lični novčani interes.

Ljupčo Palevski-Palčo Foto: Makedonska policija

Jedan od glavnih materijalnih dokaza, uz ostale činjenice koje će proizaći iz dokaznog materijala, biće naveden u optužnici.

U skopskom tužilaštvu kažu da je „pod lupom” sve što može da otkrije detalje i motive monstruoznog zločina.

Sada su turske vlasti na potezu da odgovore na zahtev za izručenje Ljupča Palevskog, koga je tužilaštvo označilo kreatorom, planerom, glavnim koordinatorom i direktnim izvršiocem jezivih ubistava.

Predsednik Stevo Pendarovski je u intervjuu za MRT rekao da razmišlja da pošalje poruku turskom predsedniku Erdoganu, kako bi ekstradicija išla brže.

Povezanost oca i Palevskog

U međuvremenu, jedna od najvećih misterija u regionu jeste kako su povezani Vanjin otac i glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski.

Otac Aleksandar i ubijena Vanja Foto: Printscreen/skopje1.mk/Министерство за внатрешни работи

Stan u kom je Vanja živela sa sestrom i majkom se vodi na njenog oca Aleksandra. On je vlasnik upisan u vlasnički list. Aleksandar je, prema izjavama osumnjičenih, rekao Ljupču Palevskom kada će njegova ćerka izaći iz kuće i da će biti sama.

Vanju su zgrabili na ulazu u zgradu, dobro poznatu Palevskom. Njegova kompanija je izgradila.

Otmica je planirana jer su otmičari sa sobom imali vreću, selotejp i sredstva za vezivanje ruku i nogu. Oni su nekoliko dana ranije, 22. novembra, ukrali „citroen“ od ubijenog Pančea Žežovskog.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uveliko se spekuliše i o tome da je Aleksandar imao kockarske dugove, zbog čega je želeo da iznudi novac od Zorice. Makedonski novinar Kristijan Landov kaže da je to priča koja preovladava u Severnoj Makedoniji.

„Vanjin otac se sumnjiči da je otkrio ubici kako, gde i kuda će se kretati Vanja tog dana. Zato je ubica sve tačno isplanirao. Otac Aleksandar je prema kazivanju onih koji ga znaju bio problematična osoba, kockar i narkoman. A potiče iz bogate skopske porodice, otac mu je bio direktor fime i radio je u Poljskoj. Njegova bezosećajnost je šokirala javnost, kad je podigao dva palca gore novinarima kad su ga sprovodili u sudu“, kaže Landov.