U vreme kada EU priprema nove mere, u Briselu su održani do sada najveći protesti protiv kovid mera. Oganizatori kažu da je na ulicama Brisela danas bilo iše od 100.000 ljudi, koji tvrde da nisu protiv mera, već načina na koji se donose.

Evropska unija pripremila je nove preporuke za države članice za korišćenje kovid potvrda za putovanje unutar Unije, prema kojima se dramatično menjaju kriterijumi za slobodno putovanje. Prema novom predlogu, neće se više gledati epidemiološka situacija u državi iz koje putnik dolazi, već njegov zdravstveni status.

POGLEDAJTE JOŠ:

U jeku razgovora o novim pravilima, Brisel je izašao na ulice, kako bi čelnicima EU poručio – ljudska prava iznad mera.

Prema prvim policijskim procenama, na ulicama je više desetine hiljada ljudi, dok organizatori tvrde da ih je više od sto hiljada.

Demonstranti koji šetaju ulicama Brisela tvrde da „brane demokratiju, ljudska prava i pravo na Ustav“. Ovo je već peti protest protiv mera u poslednja dva meseca, dok su prethodna četiri obeležila nasilje i sukobi s policijom.

Policija je ispalila vodene topove i guste oblake suzavca kako bi rasterala demonstrante. Protest je privukao hiljade ljudi, od kojih su neki putovali iz Francuske, Nemačke i drugih zemalja da učestvuju. Demonstranti su uzvikivali „Sloboda!“ dok su marširali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram