Hamas
Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Dronovi i rakete koje koriste militantne grupe u Pojasu Gaze prave se po skicama iz Irana, tvrde stručnjaci. Režim u Teheranu koristi „agresivnu odbrambenu doktrinu“ tako što u okolnim zemljama sarađuje sa paravojskama.

PROČITAJTE JOŠ:

Revolucionarne garde u Iranu na svoj način su reagovale na najavu prekida vatre između Izraela i Hamasa: predstavljanjem nove naoružane bespilotne letelice po imenu „Gaza“, koja navodno dvadeset sati može da bude visoko u vazduhu i da nosi i do trinaest bombi.

Slični dronovi manjeg kalibra takođe su korišćeni tokom poslednje eskalacije na Bliskom istoku. Tri dana nakon početka raketnih napada, Hamas je objavio snimak na internetu. Uz pratnju elektronskih ritmova, na snimku se vidi kako borci pripremaju i lansiraju bespilotnu letelicu tipa „Šehab“. Istog dana izraelska vojska je objavila snimak na kojem se vidi obaranje takvog drona.

Dronovi za sklapanje kao nova pretnja

Hamas i druge militantne grupe u Pojasu Gaze su od 10. maja do prekida vatre ispalile oko 4.000 raketa različitih dometa ka teritoriji Izraela – ogromna većina je presretnuta, neke su pale daleko od ciljeva ili su se srušile već u Gazi.

Drugačije je sa preciznim dronovima koji ciljeve pronalaze uz pomoć navigacionih sistema. Izrael pretpostavlja da te bespilotne letelice Hamas sklapa sa svojim materijalom, ali prema iranskim nacrtima. „Nacrt je iranski, a proizvodnja je lokalna“, citiraju mediji Efraima Sneha, bivšeg zamenika izraelskog ministra odbrane.

Iranski dronovi tipa „Ababil“ i „Kasef“, Hamasu i drugim islamističkim organizacijama u zatvorenom obalskom pojasu očigledno služe kao uzorak za vlastiti model.

Sve ukazuje na to da Iran i dalje pomaže Hamas, kaže Hju Lovat iz nevladine organizacije Evropski savet za spoljne poslove. „Ta pomoć je u međuvremenu prvenstveno u vidu transfera vojno-tehničkog znanja.“

Razlog je što su od 2014. zatvoreni krijumčarski tuneli koji idu kroz Egipat, kao i normalizacija odnosa između Sudana i Izraela od prošle godine.

„U kojoj meri i u kojim pravcima se sada odvija krijumčarenje, ne može jasno da se utvrdi“, kaže Hju Lovat.

Pomoć za vojnu samopomoć

„Upravo zato što je direktna isporuka toliko teška, Iran je pomogao Hamasu da sam proizvodi rakete i bespilotne letelice“, kaže Ali Vaez iz Međunarodne krizne grupe. „Tu lekciju Iran je između ostalog efikasno primenio u Jemenu.“

Odatle su Huti, koje Iran podržava, prošle godine izveli spektakularne napade na saudijska naftna postrojenja, koristeći bespilotne letelice iranskog tipa.

Naser Abu Šarif, predstavnik Palestinskog islamističkog džihada, ekstremističke organizacije u Pojasu Gaze, pre tri godine je u Teheranu javno saopštio da je Revolucionarna garda u Iranu obučavala borce Hamasa i njegove organizacije za izradu i prenamenu raketa.

List Jerusalem Post citira vojnu analizu koju je prošle subote objavila iranska novinska agencija Tasnim. Tu stoji da je Hamas uz podršku Irana povećao brzinu svojih raketa: „Ako se to nastavi, grupe koje pružaju otpor će raspolagati mnogo moćnijim oružjem i moći će da zadaju snažnije udarce cionističkom režimu.“

Iranski motivi

Iran i sam zna da je pod međunarodnim pritiskom, kaže Hju Lovat. „Zemlja ima malo političkih partnera i zato se prvenstveno oslanja na saveze sa naoružanim grupama.“ U tom smislu najvažniji partner je libanski Hezbolah, kao i pojedine šiitske paravojske u Iraku i Huti u Jemenu. Za razliku od tih grupa, podrška Irana Hamasu je „ograničena“.

I stručnjak za Iran Ali Vaez smatra da Iran kroz saveze sa nedržavnim akterima želi da spreči napad spolja. Od većine regionalnih i međunarodnih rivala Iran ne može da se odbrani. Zato se oslanja na saveze sa takvim grupama. „Drugim rečima, radi se o jednoj agresivnoj odbrambenoj doktrini“, kaže Vaez.

Trenutno Iran vidno naglašava agresivan ton. Na takozvani Dan Kudsa – Kuds je arapsko ime za Jerusalim – početkom maja, iranski verski vođa Ali Hamenei je poručio: „Propadanje cionističkog neprijatelja je počelo i neće prestati.“

Naveo je i razloge za takvu ocenu: „nastavak aktivnosti otpora u okupiranim zemljama i podrška muslimana palestinskim mudžahedinima“. Tri dana kasnije iz Gaze su poletele prve rakete ka Izraelu, što je, prema oceni izraelskih medija, i posledica „ohrabrenja“ iz Teherana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram