Foto:Tanjug/AP Photo

Jermenija i Azerbejdžan potpisali su dogovor o prekidu sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, uz posredovanje Rusije, što su potvrdili potpisnici sporazuma.

Arajik Hartunjan, lider Nagorno-Karabaha, napisao je na Fejsbuku da će dogovor omogućiti kraj rata što je pre moguće.

Սիրելի ՛ հայրենակիցներ

Այսօր ամբողջ օրը ՀՀ Վարչապետ Նիկոլ Փաշինյանի հետ քննարկել ենք պատերազմական գործողությունների…

Posted by Արայիկ Հարությունյան Arayik Harutyunyan on Понедељак, 09. новембар 2020.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će, prema dogovoru, ruski mirovnjaci biti raspoređeni duž linije fronta u Nagorno-Karabahu kako bi zaustavili vojni konflikt Jermenije i Azerbejdžana.

Ruski lider je saopštio na šta su se zaraćene strane obavezale:

1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra

2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim pozicijama

3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike

4. U Karabahu, duž linije razdvajanja i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci

5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani

 

Rekao je da se nada da će postignuti dogovor omogućiti uspostavljanje neophodnih uslova za postizanje sveobuhvatne krajnje odluke o krizi u Nagorno-Karabahu.

Povezano:

Prethodno je premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio da je sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana dogovorio prekid vatre.

„Dragi sunarodnici, braćo i sestre. Doneo sam veoma tešku odluku lično za mene i za sve nas. Potpisao sam dogovor o prekidu rata u Karabahu od 01.00 zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana“, napisao je Pašinjan u objavi na Fejsbuku.

Naglasio je da je već objavljeni tekst dogovora „neizrecivo bolan za mene lično i za naš narod“.

Kako je naveo, odluka koju je doneo „zasnovana je na temeljnoj analizi vojne situacije i proceni ljudi koji najbolje razumeju ono što se dešava“.

„Takođe je zasnovana i na uverenosti da je u sadašnjoj situaciji ovo najbolje rešenje“, naveo je premijer Jermenije i dodao da će o detaljima govoriti u narednim danima.

„Ovo nije pobeda, ali nije ni poraz, sve dok sami ne priznamo da smo pobeđeni. Mi nikada nećemo priznati da smo pobeđeni i to treba da bude početak nove ere našeg nacionalnog jedinstva i obnove. Treba da analiziramo godine naše nezavisnosti, kako bismo planirali našu budućnost i kako ne bismo ponovili greške iz prošlosti“, naveo je dalje Pašinjan.

„Klečim pred svim našim mučenicima. Klanjam se svim našim vojnicima, oficirima, generalima, dobrovoljcima koji su svojim životima branili i brane otadžbinu. Nesebično su spasili Jermene iz Artsaha“, takođe se navodi u objavi.

„Borili smo se do kraja. Pobedićemo. Artsah stoji. Živela Jermenija! Živeo Artsah!“, zaključio je jermenski premijer.

Սիրելի հայրենակիցներ, քույրեր եւ եղբայրներ. անձամբ իմ եւ բոլորիս համար ծանր, չափազանց ծանր որոշում եմ կայացրել:…

Posted by Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան on Понедељак, 09. новембар 2020.

 

Podsetimo, krajem septembra su izbili novi sukobi u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana čime je prekinuto dugogodišnje krhko primirje između ove dve kavkaske države.

Od tada su tri puta postizani dogovori o prekidu vatre – uz posredovanje Rusije, SAD i Francuske koje kopredsedavaju takozvanom „grupom iz Minska“, ali nijedno primirje nije zaustavilo rat.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare