Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je reagovao na potez visokog predstavnika Bosne i Hercegovine Valentina Incka, koji je nametnuo zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Dodikova partija SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) objavila je i spot u kome Dodik ističe da je posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida spreman da proglasi samostalnost Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodik je poručio predstavnicima međunarodne zajednice da imaju još malo vremena tu odluku isprave. Istakao je da u protivnom niko „ne treba da se kasnije čudi koracima koje će preduzeti“.  Šta to tačno znači? Da li to put bez povratka ili samo spin koji će se zaboraviti? Novinarka i politička analitičarka Tanja Topić za Nova.rs kaže da ni sam Dodik „ne veruje da će napraviti taj korak“.

„Mislim da je ova priča o osamostaljivanju Republike Srpske poput pokvarene gramovonske ploče koja se vrti zadnjih 15 godina. I da Dodik ovog puta ima ozbiljnije namere, malo ko veruje da će taj korak učiniti, možda ni on sam. Ali dobro dođe da se zbiju nacionalni redovi i ojačaju oslabljeni nacionalni mišići. Koga ima na svojoj strani iz međunarodnih krugova: čini mi se tanku deklarativnu podršku Rusije i Srbije, a to je nedovoljno za izvođenje plana. Ta galama i busanje u nacionalna prsa, postali su neodvojivi deo političkog folklora u Republici Srpskoj“, ističe Tanja Topić.

I Dragan Bursać, profesor filozofije i kolumnista, smatra da Dodik blefira i da se ni ovog puta ništa zapravo neće dogoditi.

„Dodik kao i obično blefira. On je, neki broje, više od dvadeset puta pretio nenakvim otcepljenjem. Naravno, pričaćemo još neko vreme o svemu ovome (sve zavisi od odluka Skupštine RS-a), ali mislim da se suštinski neće dogoditi ništa. Zapravo, Dodik pokušava sramnom ultranacionalističkom retorikom da se spasi svog konačnog pada i nije mu teško da se u toj perverznoj igri krije iza naroda, izmišljajući kojekave peticije kojim se zapravo insistira na genocidnosti istog tog naroda“, navodi Dragan Bursać.

Kada je reč o tome kako kako bi Sarajevo moglo da odgovori na to i da li možda sledi destabilizacija BiH, Topić ističe da je ovog puta Sarajevo zadovoljno odlukom Valetina Incka i da se ne opterećuje previše Dodikovom reacijom i najavom iz Republike Srpske.

„Prvi put je dobijen oštar odgovor Željka Komšića da bi Dodik proglašenjem nezavisnosti mogao izgubiti Republiku Srpsku. Mislim da su teške reči poput uvoda u rat preterane, jer ne postoji spremnost u regiji, sem nekolicine ludaka, za radikalne akcije. Nje nema ni među većim delom počitičara niti građana. Ovog puta je bezobrazno narod isturen u prve redove jer se u interpretaciji odluke imputira da je Valetin Incko Srbima nalepio etiketu genocidnog naroda i to su bezobrazne i opasne manipulacije od strane politike koje im služe za instrumentalizaciju sopstvenih interesa“, ističe naša sagovornica.

„Srbija mora da usvoji rezoluciju o negiranju genocida“

Bursać ističe da ne bi pričao o Sarajevu nego o pravnom sistemu države Bosne i Hercegovine, koja je dužna da štiti državnost i ustavnopravni poredak na celoj svojoj teritoriji, pa tako i da se obračuna sa kojekakvim negatorima genocida, koji od pre par dana i zvanično krše zakon negiranjem istog i slavljenjem ratnih zločinaca.

„Mislim da su predmeti u Tužilaštvu već spremni i da će se ući u pravnu proceduru sankcionisanja svih onih koji krše zakon. Za region ovo znači da je Bosna i Hercegovina uz Crnu Goru i Kosovo, koje su donele Rezolucije o zabrani negiranja genocida krenula putem civilizovanog sveta. Isto tako, ovo znači da se Srbija konačno mora otrezniti, razbuditi i da mora usvojiti istu takvu Rezoluciju, a ne da sramno čeka kao entitet RS, da joj ona bude nametnuta“, kaže Bursać za Novu.

Da li je ovo samo Dodikovo skretanje pažnje ili bi sada zaista i mogao da se usudi na ovakav korak, s ozbirom na njegovu raniju retoriku, Topić misli da je ovo pokušaj inventure stanja etničke skupine i testiranja koliko se mogu zapaliti za neko nove zbijanje nacionalnih redova.

„Stičem utisak da je ta priča potrošena i da je sve manje lepak za građane te da osim teatralnosti, emotivnog naboja neće doneti nikakav drugačiji rezultat. Sve ovo je već viđeno istom scenariju, imali smo i referendum, bezbroj zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, koji sem njenog obesmišljavanja, nisu ništa doneli“, navodi Topić.

Bursać dodaje da Milorad Dodik nema logističke, ali ni svake druge podrške da tako nešto i učini.

„Ali zamislite, hipotetički i da izglasa nekakvu opskurnu nezavisnost. Šta bi to značilo? Da NATO tenkovi izađu u Brčko i tako rasklešte RS na dva dela ili da se uvedu međunarodne sanckije istom tom entitetu koji je uz Moldaviju i okupirane delove Ukrajine od strane ruskog okupatora najsiromašnija regija u Evropi. Dakle, to bi bio i definitivni kraj RS-a, a Dodik bi i zvanično postao grobar ovog entiteta“, zaključuje Bursać.

Na pitanje da li Dodik ima pravo i ovlašćenja da preduzme ovakav korak, Topić navodi da Dejtonski mirovni sporazum u koji se zaklinju upravo ovi političari, ne dopušta osamostaljivanje entiteta niti daje mogućnost otcepljenja.

„Dakle, vinovnici ovog koncepta nemaju pravo na njega, jer odluka o tome se može doneti samo u saglasnosti tri etničke grupe (tri naroda) i dva entiteta. Dakle ako ćemo govoriti o ovlašćenjima ona bi mogla biti viđena samo kao samoprolašena i kao takva korišćena za dnevnopolitičku upotrebu“, zaključila je Tanja Topić za Novu.

Bursać dodaje da je Dodik odavno izašao iz svih zakonskih, ljudskih, moralnih i civilizacijskih regula.

„On pre svega nije funkcioner u RS-u, ne zaboravite nego na nivou BiH (član je Predsedništva). A Republika Srpska ima, valjda, svoje nekakve vlasti -od predsednice Cvijanović, do premijera Viškovića. Naravno, sve je to farsa, ali zaista, Milorad Dodik i pravo i ovlašćenja ne idu u istu rečenicu. Hoću reći, sve što uradi je protizakonito i bespravno“, zaključuje Bursać.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare