Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se ne boji sankcija kojima mu prete, a ni smene.

„Neka probaju. Čak bih to voleo“, rekao je Dodik na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu komentarišući sve češće navode da bi Kristijan Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer nije izabran u SB UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, mogao da povuče određene poteze prema onima koji ne poštuju njegove odluke.

„Vas interesuje da li će Dodik biti kažnjen, smenjen i šta će uraditi. Ne verujem da ima takvih ludaka koji bi nešto preduzeli. Verovatno će pokušati da se ovaj, koji je već ludak, nešto natera da uradi. Mi ćemo i na to reagovati. U skladu sa Ustavom, predsednika Republike Srpske neposredno bira narod na izborima i pred Narodnom skupštinom je položena zakletva“, rekao je Dodik.

Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

On je podsetio da predsednik Srspke može biti opozvan samo na referendumu koji pokreće NSRS ili ako on sam ode.

„Ja ću samo prihvatiti ono što sam već prihvatio, a to su izbori iz oktobra i neću više ništa da prihvatim. Ako neko misli da se junači, na način da donosi mere, neka proba, neka izvoli. Nije to moja pretnja…“, kazao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakao je da bi možda negde i voleo da se tako nešto desi, pa da, kako je naveo, pokažemo našu odlučnost i njegovu nemogućnost da tako nešto uradi“.

Ukoliko se to, ipak, desi, Dodik ističe da ima plan.

„Plan je zanimljiv, ali on ne podrazumeva nikakav sukob, već političku reakciju. Niko neće opaliti nijedan metak da zaštiti predsednika Republike Srpske ako nije fizički ugrožen. A sa takvim glupostima, sankcijama, smenama, rekao sam ovim iz Evrope da uvedu sankcije. Pa ne misle valjda da bih ja zbog toga mogao da odustanem od bazičnih narodnih interesa Republike Srpke“, poručio je Dodik.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar