Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas u Beogradu rekao da Republika Srpska nije antidejtonska strana i dodao da je imenovanje visokog predstavnika u BiH upereno protiv interesa RS.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi ne želimo problematizaciju odnosa, ne želimo dramatizaciju, mi želimo primenu ustava. Mi nismo antidejtonska strana, mi nismo antiustavna strana, tražimo samo poštovanje medjunarodnog prava i ustava BiH koji krše visoki predstavnici“, rekao je Dodik novinarima posle sastanka delegacije Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da imenovanje visokog predstavnika u BiH bez rezolucije Saveta bezbednosti UN „upereno protiv interesa RS i srpskog naroda u BiH“ i da ako ona izostane visoki predstavnik za RS neće imati legitimitet.

Dodik je rekao da „naišli na veliko razumevanje Srbije koja ima svojih problema“.

„Mi mislimo da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika, jer u tom pogledu vreme je odavno prošlo. Još 2005. godine su o tome doneti zaključci“, rekao je Dodik.

Na komentar bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da je današnji sastanak mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH, Dodik je rekao da je to bio „racionalan sastanak o informisanju o stanju u kom ništa nije upereno protiv Bošnjaka i BiH“.

„Gospodin Džaferović nema nijednog razloga da se plaši. Ako oni misle da ćemo mi sami sebe ukinuti i nestati da bi on bio zadovoljan, to ne može da računa i to se neće desiti. Srbija se ne meša u unutrašnje stvari BiH. Mi bismo voleli da to malo više bude, ali nije“, rekao je Dodik i dodao da Džaferović može slobodno da se sastaje sa svima, a da RS to nikada ne vidi kao zaveru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare