Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srpske Jelena Trivić izjavila je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije zatražio mišljenje od lidera opozicije da li bi trebalo da se sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom

„Samo ih je (lidere opozicije) obavestio, odluku je doneo ranije“, rekla je Trivić za regionalnu N1 televiziju, dodaši da su to potvrdili i predsednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović iz Branislav Borenović.

„Dodik je zvao lidere opizicije, jer time želi samog sebe opravdati. Pitanje je zašto nije zvao lidere ostalih stranaka? On traži alibi u opoziciji. Često se krije iz naroda“, istakla je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Trivić, koja je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, smatra da je svaki razgovor dobar, ali da postoje zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, doneti posle odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, kojih se treba pridržavati.

„Oni su precizni i ne treba ih tumačiti. U njima stoji da se učestvuje u radu zajedničkih institucija BiH samo kad se tamo sprečava donešenje štetnih odluka po Republiku Srpsku. Pitam zašto se Dodik nije lično sastao sa Erdoganom, jer je u Turskoj bio nekoliko puta. Zašto to radi kroz Predsedništvo BiH. Time se gubi smisao zaključaka Narodne skupštine RS“, istakla je ona.

Trivićeva je navela da je Dodik svojom odlukom da prisustvuje sastanku sa Erdoganom u Predsedništvu BiH prekršio zaključke Narodne skupštine RS.

„Može da nađe hiljadu opravdanja. Ovo neučestvovanje u zajedničkim institucijama gubi smisao ako ćete svako malo da idite, ili ne idite“, ocenila je ona.

Trivić je još kazala da stav srpskih političkih stranaka o Inckovoj odluci da nametne zakon „nije jedinstvo, već zajednički stav“.

„Mi ne prihvatamo nametnuto rešenje. To je zajednički stav, ali nije to jedinstvo opozicije sa politikom koju kritikujemo poslednjih 15 godina“, istakla je ona.

Postavila je pitanje – gde je bilo jedinstvo kada je vlast optuživala opoziciju da su izdajnici, kada su hapsili opozicione poslanike, kada su kupovali poslanike.

Prema njenim rečima, ne sme biti popuštanja u vezi sa nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida.

„Neučestvovanje u radu zajedničkih institucija je jasan stav Republike Srpske da se ne može preći preko nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika. To je odgovor RS. Tu se mora biti istrajan i otvoriti dijalog kako izaći iz ove političke krize“, kazala je Trivić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar