Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je danas nametnutu odluku Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je na osnovu „bonskih ovlašćenja“ obezbedio novac za sprovođenje oktobarskih opštih izbora u zemlji.

Dodik je ponovio da Šmit nema legalitet Visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savet bezbednosti UN, i dodao da zbog toga nema ni „bonska ovlašćenja“ koja omogućavaju nametanje odluka.

„U situaciji kada je Savet ministara rešio značajan deo tog problema, očigledno je da je njihova namera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH“, kazao je Dodik.

Naveo je da BiH „ne postoji kao suverena država“ i da je „propala“, i dodao da Šmitova odluka predstavlja „zakucavanje te propasti od neodgovornih osoba i struktura“.

Šmit je danas nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar.

On je naložio i izmene Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima se obezbedjuju sredstva za svake naredne izbore, nezavisno od toga da li neke stranke opstruišu donošenje budžeta BiH.

Bonus video: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar