Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:AP Photo/Amel Emric

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema ništa od ubrzanog članstva u EU, ni za Ukrajinu, ni za Bosnu i Hercegovinu.To mu je, tokom današnjeg susreta u Antaliji, potvrdio komesar za proširenje i susedstvo EU Oliver Varhelji, koji je insistirao na funkcionalnosti u BiH kako bi EU mogla da nastavi sa svojim razvojnim projektima.

„Jasno je rečeno da, ako budu primorani, to neće biti samo kažnjavanje Republike Srpske, već obustava pomoći za BiH što je razlog da sednemo i raščistimo u BiH neke stvari“, kazao je on posle sastanka sa Varhejijem na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Naglasio je da je nemoguće očekivati da Republika Srpska, posle stavova koje je zauzela Narodna skupština, „zaboravi ono što se desilo pre šest meseci i da se njeni predstavnici pognute glave vrati u institucije BiH i odlučuju onako kako bi želeo bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović“, prenela je banjalučka Alterntivna televizija (ATV).

„To se neće desiti, bez obzira što su uspeli da smuvaju deo opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte. Neka oni to sa njima završavaju, neka to izguraju sa njima“, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je najavio da će se Narodna skupština vratiti donošenju zakona o vraćanju entitetskih nadležnosti, što je zaključeno pre pola godine.

Prema negovim rečima u razgovorima na Antalijskom diplomatskom Forumu u Turskoj niko nije pominjao sankcije.

Dodik se na marginama foruma u Antaliji ranije sastao i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a očekuju se susreti i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, te predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Članovi Predsedništva Milorad Dodik i Šefik DŽaferović, prema programu samita, obratiće se učesnicima sutra u okviru panela lidera „Budućnost BiH“.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović brani Milorada Dodika


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare