Šarl Mišel, Milorad Dodik i Dragan Čović
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR/ROZIC IVAN

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa visokim zvaničnicima Evropske unije u Briselu, više je ličio na loše režiranu predstavu nego na susret državnika, a glavnu ulogu u cirkusu, sami sebi, dodelili su srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i Predsednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, koji su estradizaciju ovog značajnoj događaja počeli mnogo pre ukrcavanja u avion za Belgiju.

Najprije Čović uopšte nije došao na sastanak, i to samo iz razloga što je tamo krenuo član predsedništva BiH Željko Komšić, kome mnogi hrvatski političari spočitavaju da je na tu funkciju izabran glasovima Bošnjaka.

Pročitajte još:

A onda je Čovićev nedolazak na sastanak na koji ga je pozvao predsednik Evropskog parlamenta Šarla Mišela, u drugi plan bacio Dodik odbivši da potpiše zajedničku deklaraciju o posvećenosti evropskoj budućnosti BiH, zato što je u njemu stajalo kako potpisnici osuđuju – rusku agresiju na Ukrajinu.

„Neću dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini. Za sve političare iz Republike Srpske obavezujući su samo zaključci Narodne skupštine RS, koji kažu da ostajemo neutralni“, poručio je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ovakvo postupanje i jednog i drugog zvaničnika izazvalo je opšte nezadovoljstvo svetske javnosti. Ali uprkos osudi međunarodne zajednice, saga se ovde ne završava.

Nakon sastanka, iako se na njemu nije pojavio, lider HDZ-a rekao je da se nije pojavio jer je format sastanka promašen i da je on došao u Brisel u nadi da će najveći iskorak biti napravljen prema reformi izbornog zakona.

Dodao je da mu je žao što je „sve to ovako okončano“.

„Ja ću uputiti jedno pismo Mišelu, jer sam bio ovde u Briselu i čekao da možda napravimo neki drugačiji format razgovora. Bilo je puno nejasnoća oko ovog sastanka i na kraju je to, nažalost, bio format koji je ograničio mogućnosti, barem moje participacije“, kazao je Čović.

Dodik organizovao konferenciju

Dragan Čović i Milorad Dodik Foto: N1

Šou je nastavio i Dodik koji je odmah po dolasku iz Brisela organizovao je pres konferenciju na kojoj je javnosti predstavio veliki uspeh pregovaračkog tima iz vladajuće koalicije u RS-u, kada je u pitanju finalna verzija zajedničkog dokumenta koji je tamo usvojen.

Rekao je i da je jedini uspeh sastanka u Briselu to što postignut načelni dogovor o tome šta će se u BiH dešavati nakon izbora.

„Razumem da je to potrebno Mišelu i Borelju. Načelno se kao nešto radi. Na kraju sastanka ništa nije potpisano, mi smo samo prihvatili stavove“, naveo je Dodik.

U nastavku je lider SNSD-a izjavio da su sve ispravke u finalnoj verziji zajedničkog dokumenta napravljene na njihov zahtev, što, kako pišu bosanski mediji, nije istina obzirom da su najvažnije izmene u dokumentu, a koje se odnose na formiranje svih nivoa vlasti pre pregovora o izbornoj reformi, napravljene na insistiranje probosanskih stranaka.

Kako kaže Dodik, njegova je zasluga da se na početku dokumenta navede da se BiH sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko i tri konstitutivna naroda i ostalih. Ali, Dodik je prećutao da je zaboravio da napomene da je u tom delu dokumenta navedena i stavka „građani BiH“.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Isključeno je i da se na nivou BiH razgovara o imovini, kao i deo o osuđivanje ruske agresije na Ukrajinu. Takođe, piše da se prihvataju odluke međunarodnih i domaćih sudova, ali je izbrisan deo koji se odnosi na presude Ustavnog suda BiH“, naveo je Dodik.

Ova konferencija Dodika i izjave koje su izrečene na njoj dočekane su na „nož“ u bosanskoj javnosti, koja tvrdi da srpski član predsedništva koristi situaciju da bi veličao sebe, a da je zapravo on zaslužan samo za blamažu BiH pred čelnicima evropskog parlamenta.

BONUS VIDEO: Dodik iz automobila pokazao srednji prst novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar