Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

„Konačno se slažem s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Baš kao što je Derek Šole danas rekao da „SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano“, objavio je Dodik na Tviteru.

Slažem se i s tim, kaže Dodik, da snagu Amerike treba da osete svi koji krše Dejtonski sporazum i, kako navodi, veruje da će tu snagu da oseti prvo ambasador Majkl Marfi, koji ovde, kako kaže Dodik, ispolјava lične frustracije.

„BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki“, poručio je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ:

Naglasio je da se slaže i sa konstatacijom specijalnog savetnika u Stejt Departmentu Dereka Šolea da je za mnoge u američkoj administraciji pristup zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da se radi o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije.

„Što se tiče Šoleove priče o etnonacionalizmu, to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na toj konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum“, smatra Dodik.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar