Ukrajinska vojska Ukrajina
Ukrajinska vojska Foto:REUTERS/Maksim Levin

Vojnici na liniji fronta u istočnoj Ukrajini u proseku preživljavaju samo četiri sata, rekao je za ABC Njuz penzionisani američki marinac koji se bori za Ukrajinu u Donbasu.

„Situacija na terenu je veoma loša, ima mnogo povređenih. Vojnici na frontu u proseku preživljavaju oko četiri sata“, rekao je američki vojnik Troj Ofenbeker, prenosi Business Insider.

Ratom razoreni Bahmut u istočnoj Ukrajini doživeo je neke od najkrvavijih bitaka od početka invazije. Borba za ovaj mali grad, u kome je pre invazije živelo oko 73.000 ljudi, bila je najduža u celom ratu, prenosi N1.

Borbe u Bahmutu su toliko užasne, kaže Ofenbeker, da se porede sa klanicom. Početkom januara, visoki američki vojni zvaničnik opisao je borbe u gradu – koje nemaju preovlađujući strateški značaj ni za jednu stranu – kao „teške i varvarske“.

„Govorimo o hiljadama i hiljadama artiljerijskih metaka koje su ovde ispaljene sa obe strane. Često je to nekoliko hiljada artiljerijskih metaka dnevno“, rekao je zvaničnik.

Bahmut je velika meta ruskih ofanzivnih snaga, koje uključuju i regularnu vojsku i ozloglašenu Vagner plaćeničku grupu. Vlada u Rusiji se suočava sa „sve većim političkim pritiskom“ da ostvari barem neke pobede na bojnom polju uoči prve godišnjice invazije, prema obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane.

„Rusija će verovatno tvrditi da je Bahmut osvojen da bi se poklopio sa godišnjicom, bez obzira na stvarno stanje stvari na terenu“, navodi se u izveštaju.

Bahmut, koji se nalazi u okupiranoj Donjeckoj oblasti, bio je na udaru ruske vojske skoro od početka rata. Krajem prošle godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se grad pretvorio u „gomilu spaljenih ruševina“.

Uprkos višemesečnim naporima ruske vojske da opkoli grad, ukrajinske trupe pružaju čvrst otpor i sprečile su Ruse da zauzmu Bahmut. Istovremeno, zapadne obaveštajne službe procenjuju da je na ruskoj strani u ratu u Ukrajini stradalo do 200.000 ljudi, što uključuje i do 60.000 poginulih vojnika.

„Prema nekim standardima, oni su izgubili više od polovine svoje vojne opreme u ovom ratu, a više od milion najobrazovanijih i najperspektivnijih građana Rusije je pobeglo iz zemlje. Šta su prosečni Rusi dobili ovim ratom? Ništa“, rekla je ove nedelje Viktorija Njuland, visoka zvaničnica američkog Stejt departmenta.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinski vojnici u rovovima oko Vuledara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar