Milo Đukanović, Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Velikosrpski nacionalizam ponovo je nasrnuo na Crnu Goru, pogrešno čitajući poruke sa prošlogodišnjih paralmentarnih izbora, izjavio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Đukanović je istakao da je Crna Gora pokazala da se prave vrednosti mogu braniti i iz opozicije.

“Velikosrpski nacionalisti su u ovoj godini polomili zube na Crnoj Gori i tek će ih polomiti”, poručio je Đukanović, prenosi RTCG.

Na pitanje kako je doževio doček crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu, ocenio je da je reč o “većoj sramoti za domaćina nego za gosta”.

“To je nepoštovanje himne, zastave, počasne garde i same Srbije. Dozvoliti onakav čin dočekivanja visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje, ozbiljan je faul”, smatra Đukanović.

Komentarišući situaciju u regionu, ocenio je da se sva pogoršanja političkih i bezbednosnih prilika, kao i zatvaranje evropske perspektive, najdrastičnije prelamaju preko Bosne i Hercegovine.

“Propušteno je 26 godina da se implementacijom Dejtonskog sporazuma obezbede pretpostavke za funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Đukanović.

On je istakao da je, zbog raznih kompromisa koji su pravjeni na štetu BiH, došlo do obnovljanja i jačanja nacionalizama.

“Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH, nisu sahranjeni, iako su doživeli poraz. Bio je preterani optimizam verovanje da su te ideje sahranjene”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, domaći nacionalisti iskoristili su mnogo nekonzistentonsti u politici međunarodne zajedice.

“Čekali su svoje vreme, priželjkivali zaoštravanje odnosa, slavili navodno jačanje Rusije na međunarodnoj sceni, iako smatram da je osnažen samo njen destruktivni potencijal”, ocenio je Đukanović.

Uz konstataciju da se ruska destruktivna politika veoma razmahala prema Zapadnom Balkanu, predsednik Crne Gore je dodao da misli da to nije samo destruktvina, već i autodestruktivna politika.

Na pitanje da li je moguć rat u BiH, on je kazao da ne bi isključio nijedan scenario.

“Već godinama upozoravam da su Evropska unija i NATO jednu sobu u evropskoj kući prepustili drugima, što nije neodgovorno samo prema Balkanu, već i prema Evropi i NATO”, naveo je Đukanović.

Evropska unija se, kako je kazao, prema Balkanu odnosi kao prema regionu u kojem se evropske vrednosti podrazumevaju.

“Ovde je velika borba za promociju evropskih vrednosti, što je otvorilo prostor za retrogardne politike. Kada bi projekat velikosrpskog nacionalizma uspeo, došlo bi do novih konfiguracija”, rekao je Đukanović.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 05.11.2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare