Milo Đukanović
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je danas da rukovodstvo Srbije svojim postupcima čini štetu državi i svom narodu.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je u danas u Baru kazao da je po njegovom tumačenju Ustava moguće, da u toku jednog mandata parlamenta, dođe do promene mandatara za sastav vlade, prenose Vijesti. 

Đukanović je istakao da to ne znači raspisivanje novih izbora, već vraćanje mandata predsedniku države, a da bi se procedura dodele tog mandata odvijala kao i u prvom navratu.

„Tada kada se formira parlamentarna većina od najmanje 41 poslanika, ta većina obraća se predsedniku države da joj dodeli mandat“, pojasnio je Đukanović.

“Nakon eventualnog pada Vlade, moglo bi da dođe do rearanžiranja, odnosno izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore“, kazao je Đukanović.

On je kazao da DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nijesu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore.

„Odmah nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa daljem razvoju institucija“, kazao je Đukanović.

On je podsetio je na prethodne medijske kampanje iz Beograda, gde se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

„Tako se i sada pokušava manipulisati kako je Rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako u njoj postoji precizan deo da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedince koji su napravili tako nečovečna dela“, rekao je Đukanović.

On je dodao da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

Đukanović je poručio da se Crna Gora ne meša u pitanje Srebrenice, već u „pitanje genocida“.

„Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gde god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu“, naveo je Đukanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare