Milo Đukanović
Milo Đukanović Foto: Spencer Platt / AFP / Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Skupština je juče usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se odlažu izbori u više crnogorskih opština.

Za razlog hitnosti stupanja na snagu Zakona danom objavljivanja u Službenom listu, glasalo je 45 poslanika, a 16 ih je bilo protiv.

Foto: Mediabiro

„Na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraćam na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donela Skupština Crne Gore 27. saziva na Drugoj jednici Prvog redovnog (prolećnjeg) zasedanja u 2022. godini, dana 5. maja 2022. godine“, navodi se u Đukanovićevom dopisu predsednici Skupštine Danijeli Đurović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đukanović u dopisu navodi da je ranije, u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, „dosledno sledeći važeće pravne akte i valjano ceneći precizno definisane zakonske rokove“, doneo odluke o raspisivanju izbora za odbrnike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština (Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak), kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat, kao i odluke o raspisivanju prevremenih izbora za odbornike, u skupštinama opština (Budva i Tivat), koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

„Stoga, želeo bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterstičnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte. Na osnovu izloženog, cenim razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje“, zaključuje se u Đukanovićevom dopisu Đurović.

BONUS VIDEO Abazović: Nisu me iznenadile informacije Marinike Tepić o Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar