Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Predsednica Braće Italije Đorđa Meloni, čija stranka ima neofašističke korene, dobila je mandat za formiranje italijanske vlade, prve krajnje desne u toj zemlji od kraja Drugog svetskog rata.

Kabinet predsednika Italije Serđa Matarele saopštio je večeras da je on poverio mandat za formiranje vlade Meloni (45), koja će postati prva premijerka Italije.

Meloni je večeras predstavila članove svog desničarskog kabineta, a vlada će sutra ujutru položiti zakletvu u predsedničkoj palati Kvirinal, navode vodeće svetske novinske agencije.

Oba doma parlamenta Italije izjašnjavaće se o poverenju novoj desničarskoj vladi sledeće nedelje.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Meloni je jutros sa desničarskim saveznicima, liderom Lige Mateom Salvinijem i predsednikom stranke Napred Italija Silviom Berluskonijem, bivšim premijerom, oko 10 minuta bila na sastanku sa Matarelom u palati Kvirinal.

Posle sastanka Meloni je rekla novinarima da je desna koalicija jednoglasno ukazala Matareli da ona zaslužuje mandat za sastav nove vlade.

Meloni je ukazala na „hitne probleme“ i u zemlji i na međunarodnom nivou, što se očigledno odnosilo na rastuće cene energije koje pogađaju domaćinstva i kompanije i na ruski rat u Ukrajini, zbog kojeg su članice Evropske unije podeljene oko strategije za snabdevanje gasom.

Berluskoni i Salvini, koji su ćutali tokom kratkog obraćanja Đorđe Meloni novinarima, dugogodišnji su poštovaoci ruskog lidera Vladimira Putina. Meloni, sa druge strane, snažno podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, što bi moglo da utiče na stabilnost vladajuće koalicije.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Na izborima održanim 25. septembra, na kojima je zabeležena rekordno niska izlaznost, stranka Braća Italije je osvojila 26 odsto glasova, Salvinijeva partija dobila je nešto manje od devet odsto, a Berluskonijeva nešto više od osam odsto.

Stranka Đorđe Meloni ostvarila je veliki rast, s obzirom da je na prethodnim izborima, 2018. godine, osvojila oko četiri odsto glasova.

***

BONUS VIDEO: Šta znači pobeda desnice za Italiju, ali i EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar