Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačko pravosudje zatvorilo je istragu skandala s podešavanjem dizel motora da bi se zagadjenje koje stvaraju lažno prikazalo kao manje (Dizelgejt), na čijoj meti je bio predsednik Nadzornog odbora Folksvagena, Hans Diter Peč, te se od njega traži da odmah plati 1,5 miliona evra naknade pravosudju.

Istraga koja se svela na manipulisanje finansijskim tržištima bila je usmerena na Peča kao direktora firme „Porše SE“, glavnog akcionara Folksvagena.

Optužen je da je prekasno obavestio investitore o softveru za masovno lažiranje testova zagadjenja, ugradjenom u automobile.

Taj ogromni skandal koji je nemački automobilski sektor bacio u krizu iz koje teško izlazi, izbio je u septembru 2015. godine, kada je Folksvagen priznao da je 11 miliona vozila opremio softverom za varanje na testovima zagadjenja izduvnim gasovima.

U saopštenju „Porše SE“ objašnjava da će platiti troškove kako bi se dosije zatvorio, mada ponavlja da optužbe smatra neosnovanim.

Pročitaj i:

Tužilaštvo je pokrenulo istragu i protiv Matiasa Milera, bivšeg šefa Grupe Folksvagen, koji je izabran na čelo tog automobilskog giganta posle otkrivanja skandala koji je doveo do ostavke njegovog prethodnika Martina Vinterkorna.

Vinterkorn čeka sudjenje optužen za prevaru u vezi s „Dizelgejtom“, kao i bivši izvršni direktor „Audija“, Rupert Štadler kome bi sudjenje i trebalo da počne krajem septembra.

Folksvagen je već platio veliki deo kazne dosudjene u krivičnim i gradjanskopravnim postupcima.

Peč i sadašnji šef Folksvagena Herbert Dis postigli su sličan sporazum sa nemačkim tužilaštvom u Brunsviku krajem maja, kako bi plaćanjem 4,5 miliona evra izbegli sudjenje za manipulaciju tržištem. Taj iznos je platila kompanija, te više nisu pod istragom.

Folksvagen će dati još stotine miliona evra odštete za svojih 250.000 kupaca u Nemačkoj. Ipak, to je mali deo ukupnog računa Folksvagena za „Dizelgejt“ koji pemašuje 30 milijardi evra, od čega se veliki deo plaća kao odšteta u Sjedinjenim Državama.

Poslednji veliki gradjanskopravni predmet je da Folksvagen i „Porše SE“ svojim investitorima plate nadoknadu za pad cene akcija te dve kompanije zbog „Dizelgejta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar