Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući uspešnoj borbi sa pandemijom koronavirusa, Crna Gora ušla je među zemlje "pobednice", što će joj, kako se nadaju iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (TOCG), omogućiti uspešnu letnju sezonu, koja bi mogla da počne već prvog juna. Direktorka ove organizacije, Željka Radak Kukavičić, za Nova.rs kaže da se upravo zbog dobrih rezultata u borbi sa virusom, optimistično spremaju za turiste, ne samo iz Srbije i regiona, već iz celog sveta.

Pripreme za predstojeću letnju sezonu počele su odmah nakon završetka prethodne, što je i običaj u crnogorskom turizmu. Hoteli su mesecima unapred bili bukirani, sve je išlo po planu i očekivali su još jednu uspešnu godinu. A onda se desila se pandemija.

„Zdravstvena situacija u svetu uzrokavana virusom korona (COVID-19) uslovila je brojna prilagođavanja. Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija, analiziraju dešavanja na turističkom tržištu i u završnoj smo fazi pripreme koncepta, kojim ćemo promovisati sezonu i izaći pred tržišta sa kojih nam stižu potencijalni gosti“ objašnjava Radak Kukavičić, kako će turizam Crne Gore izaći iz krize.

Foto:Shutterstock

Poruke za sve turiste sveta

U trenutku kada se globalni turizam suočava sa zdravstvenom krizom, turistička organizacija ove primorske zemlje uz pomoć društvenih mreža šalje poruku svim turistima sveta.

„Želimo da znaju da smo bezbedna i sigurna destinacija, da mislimo na njih i da ih očekujemo kada se stvore uslovi za putovanja. Pored tradicionalnih gostiju iz Rusije i Srbije, kojima je naša zemlja među omiljenim destinacijama za odmor, prioritet su nam i gosti iz zemalja zapadne, srednje i severne Evrope, koji su sve više zainteresovani za naše primorje. Podsticaćemo i domaće goste da svoj odmor provedu u Crnoj Gori“ navodi naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa uzrokovala je niz društveno-ekonomskih posledica za ceo svet, a među najviše pogođenim industrijama upravo je turizam.

„Činjenica je da se posledice ovog epidemiološkog procesa trenutno osećaju u svim segmentima crnogorske turističke privrede, ali kao dominantno turistička destinacija, nastojimo da obezbedimo mehanizme kojima ćemo sprovesti adekvatne mere, koje bi tu štetu svele na minimum“ naglašava Radak Kukavičić.

Vlada CG donela mere za pomoć turizmu

Naime, ona ističe da je vlada Crne Gore donela više ekonomskih mera čiji je cilj da pomognu privredi i zaposlenima u vreme pandemije.

„Turizam kao naša najznačajnija privredna grana neizostavan je deo Vladinih ekonomskih mera koje se odnose na likvidnost, stabilizaciju i očuvanje radnih mesta. S obzirom da je obustavljen rad ugostiteljskih objekata, ovim merama želimo da pomognemo privrednicima da što bezbolnije prođu u periodu posle pandemije“ naglašava ona.

Ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori zavisiće od procene epidemiološke situacije u ovoj zemlji, koja je po ocenama svetskih zdravstvenih stručnjaka jedna od najefikasnijih u borbi sa epidemijom.

„Zavisiće i od mera i zdravstvenog stanja u zemljama iz kojih nam dolaze gosti. Imamo najave da bi hoteli i restorani, plažni barovi i plaže, mogli otvoriti svoja vrata već od 18. maja, a možda i ranije…“ najavljuje Radak Kukavičić.

Foto: Shutterstock

Mere na plažama i u hotelima

Ovog leta za sve goste, ali i za zaposlene, važiće posebna pravila, koja će uskoro saopštiti nadležne institucije.

„Oni rade na pripremi protokola koji će se primenjivati u hotelima, u privatnom smeštaju, ugostiteljskim objektima i na plažama. Cilj je da kada za to dođe vreme, turistima pružimo maksimalnu moguću sigurnost u ovim uslovima. Pre svega mislimo na pravila za održavanje higijene i mere zdravstvene bezbednosti, koje omogućavaju neophodnu fizičku distancu, kao što je raspored stolova u restoranima, ležaljki na plažama i slično. Ukoliko se ovakva epidemiološka slika nastavi, imamo razloga da budemo optimisti, tako da početkom juna očekujemo otvaranje naših granica“ optimistično kaže direktorka TOCG.

Zbog koronavirusa koji je proteklih meseci najviše harao Italijom i Španijom, ove dve zemlje, inače vrlo popularne kod bogatih turista, mogle bi zameniti plaže crnogorskog primorja.

„Nadamo se da će, pored gostiju iz Srbije i iz regiona, dolaziti u većem broju turisti iz zemalja srednje, severne i zapadne Evrope, koji su možda planirali putovanja u Italiju i Španiju, ali će svoju pažnju preusmeriti na našu destinaciju iz zdravstveno bezbednosnih razloga. Izvesno je da će doći do određenog preusmeravanja evropskih turističkih tokova“ navodi Radak Kukavičić.

Foto:Shutterstock

Prva svetska „corona-free“ zona

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka, među “pobednicima” krize je i Crna Gora za koju se predviđa da će biti jedna od prvih svetskih corona-free zona.

„Potencijalnim turistima šaljemo tako poruku da smo sigurna i bezbedna destinacija za odmor i da naši gosti neće brinuti o koroni“ kaže Željka.

Pročitajte još:

U vremenu visoke neizvesnosti, kada se ceo svet suočava sa globalnom zdravstvenom krizom, zdravstvena bezbednost i sigurnost su prioriteti kojima će se turisti rukovoditi pri odabiru destinacije za odmor.

„Zato je važno što je Crna Gora prepoznata među najuspešnijim u borbi protiv COVID-a. O našoj zemlji kao bezbednoj destinaciji koja će među prvima otvoriti vrata turistima, pisao je i nemački dnevni list Bild, što je izazvalo veliko interesovanje tamošnje javnosti. Zahvaljujući ovakvom imidžu, očekujemo veće interesovanje gostiju s obzirom na to da će ove sezone, izbor sigurnih destinacija biti sužen“.

Foto: Ivan Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Biće posla za „sezonce“

Izvesno je da će turizam doživeti novu relanost koja će podrazumevati niz preventivnih mera koje će se sprovoditi od trenutka početka putovanja, pa do povratka kući.

Ipak i ove godine Crna Gora će uz definisani protokol, kaže Radak Kukavičić, stvoriti uslove za angažovanje radne snage van granica zemlje, odnosno biće posla za „sezonske radnike“, ljude koji preko leta rade na primorju.

„Država je maksimalno posvećena očuvanju turizma kao jedne od najvažnijih privrednih grana. Prioritet su ljudski resursi, a Vlada Crne Gore pored prva dva seta mera koji se odnose na likvidnost, stabilizaciju i očuvanje radnih mesta, priprema novi paket podsticajnih mera kako bi osnovna supstanca u našem turizmu ostala sačuvana, jer je sektor turizma i putovanja čini se, najviše pogođen zdravstvenom krizom“.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Sezona u julu i avgustu

Sadašnja situacija ukazuje da će ove letnje sezone, u nešto redukovanom obimu, ipak biti.

„Profit za naše turističke radnike neće biti na uobičajnom nivou, ali imajući u vidu dobru poziciju Crne Gore, naročito sa zdravstvenog aspekata, optimisti smo da ćemo tokom jula i avgusta ostvariti jedan deo glavne turističke sezone“ zaključuje Radak Kukavičić, i poručuje svim potencijalnim gostima iz Srbije, da se čuvaju i inspirišu dolaskom na more u Crnu Goru.

„Čuvajte sebe i druge, a nama dozvolite da vas inspirišemo. Crnogorska tradicija je gostoprimstvo, pa će naša zemlja i u ovim okolnostima, koje će nas verujem još više zbližiti, biti vaš najbolji domaćin!“

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare