Sibirski dim iznad Severnog pola
Foto:Handout / AFP / Profimedia

Oblaci dima koji su stigli iz požara u Sibiru, prva su ovakva pojava iznad Severnog pola u istoriji. Ruski meteorolozi upozoravaju da se situacija sa požarima pogoršava, prenosi Gardijan.

Pročitajte još:

Dim iz razornih šumskih požara koji su zahvatili Sibir, prvi put u istoriji, stigao je čak do Severnog pola, prenosi Gardijan.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da su njeni sateliti snimili dimne oblake koji su prešli više od 3 hiljade kilometara od sibirske oblasti Jakutije do Severnog pola. Nazvala je ovaj događaj „prvi u zabeleženoj istoriji“ i dodala da je od 6. avgusta veći deo Rusije prekriven dimom.

Jakutija, najveća sibirska oblast, donedavno se smatrala najhladnijim područjem u Rusiji. Regija je sada najteže pogođena šumskim požarima i beleži rekordne temperature i suše.

Sibirski dim iznad Severnog pola
Sibirski dim iznad Severnog pola Foto:Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Ruski meteorološki institut Rosgidromet izjavio je da situacija u regionu „nastavlja da se pogoršava“ i da 3.4 miliona hektara šume gori. Sibir je u poslednjih nekoliko godina često zahvaćen požarima, dok ovogodišnja „šteta“, prema podacima ruske šumarske agencije, iznosi 14 miliona hektara. Ovaj požar, drugi je najgori u poslednjih 20 godina.

Ekolozi krive vlast koja je donela zakon da se ne interveniše ukoliko su troškovi gašenja požara veći od nastale štete, ili ako požar ne utiče na naseljena područja. Tvrde da su razlog ovolikih požara klimatske promene, ali i nedovoljno finansirana šumarska služba.

Klimatski stručnjaci Ujedinjenih nacija u ponedeljak su objavili izveštaj koji nedvosmisleno tvrdi da se globalno zagrevanje odvija mnogo brže nego što se predviđalo i da je čovečanstvo glavni vinovnik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)