Andrija Mandić
Andrija Mandić Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Skupština Crne Gore ima većinu za smenu crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića i to treba da uradi, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsednici skupštine Danijeli Ðurović 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav, odnosno postupka za razrešenje Ðukanovića, pošto je odbio predlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Iz DF-a ističu da je aktuelna situacija oko rušenja Ðukanovićevog rušenja ustavnog poretka veoma jednostavna.

„U situaciji kada je predsednik države, ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima. Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može – u stvari su njegova zaštita“, naveli su iz DF-a.

Kako se dodaje u saopstenju, „čitava Crna Gora vidi da on neće da prihvati zahtev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to“, prenosi RTCG.

U tim uslovima, kako navode, nasilje predsednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smenom i raspisivanjem predsedničkih izbora.

„Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak. Nema nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsednik Crne Gore drastično prekršio Ustav. Zgazio ga je pred očima cele Crne Gore, i rekao u sebi: Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav““, dodaje se u saopštenju DF.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare