Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tražiće na sutrašnjem sastanku lidera parlamentarne većine da se postigne sporazum o novoj vladi sa novim premijerom na bazi izborne volje građana, saznaje Pobjeda.

PROČITAJTE JOŠ:

Više izvora Pobjede saopštilo je da, ukoliko se ne postigne dogovor o novoj vladi, da će onda predložiti prelaznu vladu koja bi pripremila parlamentarne izbore uključujući i dogovor o izbornim uslovima.

„Ne insistiramo da premijer bude iz DF-a, može da bude i iz Ure ili Demokrata, ali Krivokapić nema našu podršku“, rekao je Pobjedi izvor blizak vrhu DF-a.

U DF-u veruju ipak da će zbog odbijanja Demokrata i Ure da se zameni premijer Krivokapić teško biti postići bilo kakav dogovor, prenosi RTCG.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos pozvali su lidere parlamentarne većine na sastanak u četvrtak kako bi se rešila aktuelna politička kriza. Sastanku će prisustvovati predstavnici Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA. Oni na sastanak nisu pozvali premijera Zdravka Krivokapića jer smatraju da je neophodno da prvo predstavnici parlamentarne većine postignu dogovor i da ga kasnije predoče premijeru.

Predsednik SNP-a Vladimir Joković kazao je za Dan da se nada da će sastanak biti uspešan.

“Mislim da će na sastanku biti svi predstavnici parlamentarne većine. Nakon razgovora sa predsednicima parlamentarne većine, zauzećemo stav šta i kako dalje”, rekao je Joković.

Upitan o eventualnoj podjeli resora u rekonstruisanoj Vladi, on je odgovorio da o tome nijesu razmišljali jer „niti smo šta tražili, niti šta tražimo“.

Najvažnije što će se desiti u četvrtak jeste da će se svi predstavnici parlamentarne većine konačno okupiti na jednom mestu i početi da razgovaraju o rešavanju krize vlasti u Crnoj Gori. Očekivati nešto preko toga na prvom sastanku bilo bi previše optimistično, kazao je za Dan Slaven Radunović, funkcioner Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta.

Poslanik Pokreta za promene (PZP) Nikola Bajčetić rekao je za Dan da je vrlo važno da svi predstavnici parlamentarne većine sednu za sto i dogovore se o budućim koracima.

“Alternativni mandatar je jedno od rešenja ako i dalje postoji 41 poslanik parlamentarne većine. Druga varijanta je da premijer ponudi rekonstrukciju, ali mislim da je to manje verovatno, jer je on to više puta odbio. Takođe, mogući su i izbori, ali mislim da ćemo uspeti da pronađemo neki dogovor u okviru parlamentarne većine. Onaj ko nastavi da podržava ovakvu vladu snosiće ozbiljne posledice, jer imamo pad ekonomije, uvoza i porast sivog tržišta”, istakao je Bajčetić.

On je kazao da ni u PzP-u još nisu pričali o podeli mjesta unutar rekonstruisane Vlade.

Potpredsednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je juče da će sigurno prisustvovati sastanku lidera parlamentarne većine.

“Ako neko želi da sruši Vladu, neka to uradi, ali mora da bude svestan da bi zbog te odluke mogao platiti veliku političku cenu”, naglasio je Abazović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar