Foto: Branislav Mihajlovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Splitski gradski poslanik Martin Pauk na svojoj Fejsbuk stranici objavio je kako se "organizuje bacanje čvaraka i slanine na granicu", aludirajući na činjenicu da je većina migranata i izbeglica muslimanske veroispovesti.

„Blagoslov državne granice čvarcima, slaninom, šunkom i kobasicama. Budući da nacionalna politika nema hrabrosti da podigne žicu i ogradu da nas odbrani, uzimamo stvar u svoje ruke. Ponesite što više suhomesnatih proizvoda svinjskog porekla za odbranu granice“, napisao je Pauk na Fejsbuku.

Hrvatski portal Indeks navodi i da je političar, poznat po ekstremno desničarskim stavovima, napisao i vic u kojem je izbeglice uporedio sa životinjama:

„Koja je razlika izmedu filmskog psa Lesi i ilegalnog migranta? – Lesi se na kraju ipak vrati kući“.

Nastajući s uvredama, Pauk je dodao da će „bonus bodove“ dobiti svako ko dovede živu domaću svinju i da će to biti „drugi red odbrane“.

Martin Pauk je u splitsku gradsku skupštinu ušao na listi Mosta, ali ih je u međuvremenu napustio i postao član Neovisnih za Hrvatsku. Tamo je ostao i nakon odlaska Zlatka Hasanbegovića.

Na poslednjim izborima na kojima je učestvovao, za EU parlament, Pauk je dobio 242 glasa.

U javnosti se njegovo ime najčešće spominje zbog izražavanja ekstremno desnih stavova. Tako se nedavno zalagao za podizanje spomenika mladom ustaši Franji Tenti.

Što se migranata tiče, on je ranije predlagao da na granicu treba postaviti mitraljeska gnezda.