Ustoličenje crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikije u Cetinjskom manastiru obeležilo je nasilje između crnogorskih nacionalista koji su barikadama pokušali da spreče ceremoniju i policije koja ju je obezbeđivala. Pored nezadovoljnih građana, uglavnom komita, u crnogorsku prestonicu sjatili su se i visoki predstavnici DPS-a i ljudi bilski predsedniku Milu Đukanoviću. Neki od njih su po nalogu premijera Zdravka Krivokpića uhapšeni, a najviše pažnje privuklo je hapšenje predsednikovog savetnika Veselina Veljovića.

Pročitajte još:

Veljović je u trenutku hapšenja bio u gradskoj kafani, kada je policija naredila da se objekat isprazni, a Veljović privede. Ovu informaciju potvrdio je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić koji se oglasio na svom Tviter profilu.

„Obaveštavam javnost da su brzom reakcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića“, napisao je Krivokapić.

Veljović je u nedelju ujutru stigao na Cetinje, a po informacijama potpredsednika Vlade Dritana Abazovića odmah po dolasku stupio u sukob sa policijom.

„Pogledajte kako je Veselin Veljović, savetnik predsednika države i grupa poslanika DPS započela jutros napad na policiju. Sad je valjda svima sve jasno! Apelujemo na mir i spuštanje tenzija“, napisao je Abazović na Tviteru.

Prema poslednijm informacijama on će danas biti priveden Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju.

Ko je Veselin Veljović?

Veljović je do kraja prošle godine obavljao je funkciju direktora Uprave policije. Tada je Dritan Abazović objavio da se Veljović shodno dogovoru, sam povukao sa funkcije.

Time se i ugasio jedan deo njegove političke moći, koju je uživao dugi niz godina zahvaljujući vladavini DPS-a. Tu moć je itekako znao da koristi, njegovih 15 godina na najvišim funkcijama crnogorske policije, pratile su optužbe za netransparentnost, korupciju, zloupotrebu položaja…

Sve to vreme bio je bespogovorno lojalan Đukanoviću, sa kojim je svojevremeno i prodavao državnu imovinu i punio svoje džepove.

Šest godina je bio direktor Upravnik policije, zatim savetnik tadašnjeg predsednika Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane. Onda je od 2014. godine bio sekretar Veća za nacionalnu bezbednost, a od 2018. ponovo direktor Uprave policije. Iza sebe ostavio je pregršt nesrasvetljenih ubistava, napade na novinare i malverzacije.

Vojnu akademiju završio u Beogradu

Foto: Printscreen/YouTube/Vlada Crne Gore

Školovao se na Vojnoj akademiji u Beogradu, a nakon diplomiranja 1992. biva postavljen na mesto komadira stanice u Pjevlji.

Devedesete, u kojima je započeo karijeru bile su period etičkih netrpeljivosti stanovnika bivše Jugoslavije, a sam Veljović optužen je za proterivanje najmanje 125 porodica iz Pljevalja.

Samo šest godina kasnije postaje jedan od glavnih Milovih vojnika, koji je tada odbranio njegovu funkciju tek izabranog predsednika.

Naime, tada se dogodio sukob između Đukanovića i njegovog prethonika Momira Bulatovića i Bulatovićeve pristalice želele su da smene Mila. Veljović je tada bio komandant Antiterorističke jedinice i te januarske večeri uspeo je da spase i Mila. Od tog događaja, postaje čovek blizak vlasti i sa tim epitetom živi već 23 godine.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije napustili hram u PG 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare