Foto: Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Demokratski front poručio je danas premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću da o izmenama Izbornog zakona BiH neće on odlučivati, već građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika.

Izborni zakon BiH nikada neće biti promenjen na način kako to želi predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, uprkos svoj mogućoj podršci Plenkovića, saopštila je stranka.

„Svima je poznato da su zahtevi HDZ za izmenu Izbornog zakona u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, u suprotnosti sa evropskom pravnom tekovinom i evropskim standardima i principima. Plenković se podrškom koju najavljuje Čoviću suprotstavlja osnovnim postulatima Evropske unije, čiji je Hrvatska član“, navodi DF.

Takva nastojanja nisu urodila plodom u proteklim godinama i zbog njih je Dragan Čović na izborima za člana Predsedništva BiH doživeo bolan i zaslužen poraz, tako da ni u budućnosti neće uroditi plodom, ocenio je DF.

„O izmenama Izbornog zakona BiH neće odlučivati Plenković, nego građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika“, ističe DF.

Za razliku od HDZ BiH koji svoje političke želje za izmenom Izbornog zakona temelji na anticivilizacijskim i antievropskim principima, Demokratski front je u parlamentarnu proceduru uputio Predlog izmena Izbornog zakona i Ustava BiH koji je usklađen sa Mišljenjem Evropske komisije, navodi stranka.

Zbog toga, predlog DF ima podršku svih probosanskih stranka ali i međunarodne zajednice, kaže se u saopštenju, prenose Vijesti.ba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)