Ilustracija Foto:Shutterstock

Lekari u Nemačkoj su ostali zapanjeni kada su u crevima dečaka (4) pronašli magnetnu narukvicu sa čak 18 magnetnih kuglica. Kako se navodi, dete je odvedeno u bolnicu nakon što se dva dana žalilo na bolove u stomaku i stalno povraćanje.

Lekari su prvo sumnjali da je uzrok upornih bolova u stomaku slepo crevo. Međutim, onda je otkriveno da je dečak (4) progutao magnetnu narukvicu, piše nemački RTL, pozivajući se na medicinski časopis „Journal of Pediatric Surgeri Case Reports”.

Lekari su isprva smatrali da dečak ima akutnu upalu slepog creva, ali potom su dete odveli na skener, koji je pokazao da se u njegovim crevima nalazi predmet u obliku narukvice.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Ispostavilo se da je dečak progutao 18 magneta koji se inače nose u nizu kao narukvica za terapiju magnetnim poljem za ublažavanje bolova kod artritisa i sindroma karpalnog tunela.

Lekari veruju da je dečak gutao kuglicu po kulgicu, ali se ne navodi vremenski period kada se to dogodilo. Zatim su se kuglice spojile u crevima i formirale narukvicu, prenosi RTL.

PROČITAJTE JOŠ:

Traka za magnetnu terapiju je blokirala dečakova creva i već ih je delimično perforirala. Hirurzi su odmah izveli laparotomiju kako bi uklonili 18 šestougaonih perli. Operacija je prošla dobro i dečaku je dozvoljeno da ode kući šest dana kasnije. Šest meseci kasnije, kontrolni pregled pokazuje da se četvorogodišnjak dobro oporavio.

Prema lekarima u izveštaju, problem progutanih magneta je „u porastu širom sveta“, pri čemu se „većina“ slučajeva javlja kod dece mlađe od četiri godine.

„Gutanje jednog magneta ne predstavlja dodatni rizik sve dok je dovoljno mali da prođe kroz gastrointestinalni trakt“, pišu u časopisu. Međutim, gutanje više magneta je povezano sa značajnim morbiditetom i mortalitetom kod dece i adolescenata širom sveta.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar