evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski pokret u Srbiji i Fridrih Ebert fondacija predstavljaju događaj u okviru serije debata Srbija posle korona virusa: Budućnost Evrope u svetu koji se menja. Debatu možete pratiti na portalu Nova.rs od 11 časova.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove godine je ponovo iniciran veliki proces revizije u okviru Evropske unije. Dve decenije nakon neuspelog uspostavljanja “Konvencije o budućnosti Evrope” (2001-2003.), Evropska unija u maju 2021. godine otvara “Konferenciju o budućnosti Evrope”. Predstavnici tri ključne institucije EU usvojili su 5. marta zajedničku deklaraciju kojom se najavljuje početak Konferencije, kao i njenih glavnih elemenata u smislu organizacije i sadržaja.

Konferencija, koja će okupiti širok spektar učesnika, uključujući predstavnike civilnog društva zemalja članica EU, planirano je da se završi 2022. godine i da otvori novi put i generiše nove ideje za razvoj Evropske unije putem hibridnog formata pregovora između institucija uz učešće građana. Međutim, njen početak je značajno odložen i to ne samo zbog pandemije Covid-19, već su i ciljevi, ambicije i struktura Konferencije takođe bili predmet kontroverzi u okviru institucija EU.

Jedno od pitanja, koje se takođe odnosi na početak Konferencije o budućnosti Evrope, pominje mogućnost učešća zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU.

Glavna tema ove debate biće koncipiranje glavnih elemenata procesa revizije u EU, kao odgovor na izazove uzrokovane promenama u svetu.

Panelisti:

Bernd Huteman, generalni sekretar Evropskog pokreta u Nemačkoj

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde

Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, Komitet pravnika za ljudska prava

dr Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar