Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Nakon ocene Saveta za građansku kontrolu rada policije da su počinjene grube i brojne povrede zakona prilikom hapšenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i sveštenstva, Uprava policije je dužna da odmah bez odlaganja informiše javnost o razlozima privođenja, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore (DCG).

Demokrate zahtevaju da se odmah pokrene postupak odgovornosti službenika i nalogodavaca, a posebno, ističu, traže da direktor Uprave policije Veselin Veljović podnese neopozivu ostavku.

“Instrumentalizacija policije za potrebe ostvarivanja političkih ciljeva poznata je od ranije, ali njena zloupotreba u vremenu pandemije uz grubo kršenje zakonskih propisa ima kvalifikovani oblik, zbog čega sankcija i odgovornost nadležnih ne smeju izostati”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, koje je potpisao Dragan Krapović, potpredsednik Demokrata se ukazuje da je nedopustiva i pre svega neopravdana namera hapšenja, a potom i sami čin i način privođenja verskih velikodostojnika kojima uz sve to nije uručen ni poziv, niti im je, i pored insistiranja saopšten razlog pozivanja.

Demokrate tvrde da je u pitanju, kako kažu, “potpuno bezakonje” u vremenu kada se naročito od policije očekuje postupanje sa povećanom pažnjom i poštovanjem poretka.

“Službenici po direktnom nalogu Veselina Veljovića gaze Ustav Crne Gore i demonstriraju silu. Ovakvim postupanjem srozan je po ko zna koji put ugled policijske profesije i uniforme, koja treba da bude zaštitnik građana, a ne instrument u rukama kriminalaca koji se u radu rukovode političkim i interesno profiterskim ciljevima„ piše u saopštenju Demokrata.