Avganistan izbeglice
Izbeglice iz Avganistana Foto:Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Danska vlada predstavila je danas predlog čiji je cilj da stranci i ljudi migrantskog porekla rade 37 sati nedeljno u zamenu za socijalne naknade.

Pročitajte još:

U predlogu socijaldemokratske vlade navodi se da „još uvek ima previše ljudi, posebno onih koji nemaju zapadno poreklo, a koji nemaju posao“.

„Ukoliko dođete u Dansku, morate da radite i izdržavate sebe i svoju porodicu“, dodaje se u predlogu.

Kako se navodi, još uvek nije određen datum kada će parlament koji ima 179 poslanika glasati o tom predlogu.

Iako socijaldemokrate nemaju većinu, verovatno bi im bila potrebna podrška zakonodavaca desnog centra da usvoje ovaj predlog.

Maj Viladsen iz opozicione Crveno-zelene alijanse, nazvala je tu ideju „glupom“.

„Temelj našeg društva socijalne zaštite je jaka zaštitna mreža“, napisala je ona na Tviteru.

Mnoge žene stranog porekla ostaju van tržišta rada, posebno žene koje imaju korene na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, Avganistanu, Pakistanu i Turskoj, navodi se u predlogu.

Vlada želi da „trud i učinak ide ruku pod ruku“ sa socijalnim davanjima, a „ako neko ne može da se izdržava, mora da ima obavezu da učestvuje i doprinosi onome što je ekvivalentno redovnoj radnoj nedelji da bi primio punu socijalnu pomoć“, dodaje se u vladinom predlogu od 40 stranica koji nosi naslov „Danska može više“.

Prema zvaničnim podacima od prvog jula, migranti i njihove porodice predstavljaju 14,1 odsto stanovništva Danske od skoro 6 miliona ljudi, a najveće grupe su iz Turske, Sirije i Iraka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar