Zatvor Foto:EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U sklopu najavljene reforme zatvorskog sistema za koju Danska izdvaja oko 538 miliona dolara, vlasti ove zemlje najavile su da će iznajmiti 300 zatvorskih ćelija na Kosovu za zatvorenike koji će biti deportovani po isteku kazne, piše britanski Gardijan.

#related-news_0

Projektom, kojim bi trebalo da se ublaži pretrpanost zatvora u Danskoj, planirano je da se u periodu između 2022. i 2025. godine broj mesta u zatvorima u toj zemlji proširi za 326, navodi se u saopštenju danskog ministarstva pravde.

Vlada je saopštila da je ova mera usmerena na „strance osuđene na deportaciju“ koji treba da budu proterani iz Danske. Prošle godine je 350 zatvorenika trebalo da bude deportovano po isteku kazne.

Istorijski potez

Zatvorska populacija u Danskoj porasla je za 19 odsto od 2015. godine. Početkom 2021. godine u danskim zatvorima bilo je više od 4.000 zatvorenika, čime je premašeno 100 odsto kapaciteta. U istom periodu opao je i broj upravnika zatvora i to za 18 odsto, pokazuju zvanične statistike. Zbog toga su danske vlasti pribegle rešenju koje, između ostalog, podrazumeva iznajmljivanje ćelija van Danske.

„Nedostajaće nam do 1.000 mesta u zatvorima do 2025. godine“, rekao je ministar pravde Nik Hekerup i istakao da je sporazum o poboljšanju uslova u zatvorim, kao i uslova rada zaposlenih u zatvorima „istorijski potez“ i „prvi u korak u dugoj i teškoj borbi za rebalans danske zatvorske službe“.

Zatvor Foto:EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

„Slažemo se da se mora raditi na iznajmljivanju zatvorskih mesta na Kosovu za osuđenike iz trećih zemalja, a proširujemo i broj mesta u danskim zatvorima, kako na kraći vremenski period, tako i na duže. Istovremeno, obezbeđujemo bolje uslove za rad našim zatvorskim službenicima, koji već duži niz godina nose veoma veoma težak teret“, rekao je on.

U saopštenju vlade dodaje se da je „sporazumom je dogovoreno iznajmljivanje 300 zatvorskih mesta na Kosovu i proširenje zatvorskih kapaciteta u Danskoj“. Takođe, danske vlasti najavile su će gradi novi zatvor za okorele kriminalce i da je taj zatvor imati visok nivo bezbednosti.

Danski zatvori kao hosteli

Sporazum sadrži niz inicijativa za poboljšanje bezbednosti, povećanje mogućnosti za nastavak školovanja zaposlenih u zatvorima, više slobode u rešavanju zadataka i formiranje internog korpusa psihologa.

Zatvor Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kao cilj celokupnog programa danske vlade navodi se poboljšanje uslova za zatvorske službenike kako bi se ubuduće mogli privući novi zaposleni i zadržati postojeći i jačanje napora na prevenciji kriminala sa povećanim fokusom na obrazovanje i boljom tranzicijom nazad u društvo za zatvorenike koji žele život bez zločina.

Inače, u Danskoj zatvorenici osuđeni na manje od pet godina kaznu obično služe u otvorenim zatvorima. To su ustanove u kojima zatvorenici mogu da nose svoju odeću, ali i da sami kuvaju obroke.

Mnogi danski zatvori nemaju klasičan izgled na kakav se prvo pomisli kada je reč o takvim institucijama – nema ograda i kupola. Zatvorenici često mogu da primaju posete, pa čak i da traže privremeno odsustvo.

BONUS VIDEO: Protest ispred zatvora Remetinec zbog kovid propusnica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar