Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

Rusko-ukrajinski rat definitivno je ušao u novu fazu. Naime, danas, nakon više od 11 meseci sukoba, dogodila su se dva velika preokreta - Berlin je konačno odobrio isporuku moćnih tenkova "Leopard 2" Kijevu, dok je sa druge strane Ukrajina doživela veliki poraz - trupe Vladimira Zelenskog su se povukle iz strateški važnog grada Soledara.

Prvobitno je, tokom prepodneva, kao bomba odjeknula vest da je Nemačka, nakon višenedeljnih premišljanja konačno odlučila da pošalje 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Prema planovima, koje je potvrdio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, tenkovi će na front stići za najkasnije četiri meseca.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER/OLEG PETRASYUK/Darek Delmanowicz

Cilj je da se uspostave dva bataljona u Ukrajini sa tim tenkovima. Zbog toga će u dolazećem periodu deo ukrajinskih trupa otići u Nemačku kako bi prošli obuku za upravljanje moćnim Leopardima.

Takođe, odlučeno je i da ostalim državama koje imaju ove tenkove u vojnim rezervama više nije neophodna dozvola Nemačke, kao ekskluzivnog distributera, da ih pošalju u Ukrajinu.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Šta ovo sada znači?

Ova odluka je bitna, pre svega zbog toga što je nemački kancelar Olaf Šolc njom pokazao da je nedvosmisleno stao na stranu Ukrajine. Time su demantovane spekulacije da Nemačka neće to uraditi, jer se plaši ruske reakcije i produbljivanja sukoba.

Zatim, ovime je Ukrajina dobila oružje koje bi moglo da sasvim promeni trenutni tok rata. „Leopard 2“ je najsofisticiraniji borbeni tenk na svetu.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Glavno naoružanje na njemu je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Takođe, može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Kada je reč o količini granata koje nosi u sebi, 42 – 15 se nalaze u kupoli, a ostale u trupu tenka.

Pored toga, poseduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Žestok poraz prekinuo radovanje Zelenskog

Međutim, sreća ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji danas proslavlja 45. rođendan, i ostalih ukrajinskih zvaničnika prekinuta, je pre nego što je i počela.

Naime, samo nekoliko sati kasnije, Kijev je pretrpeo ogroman poraz – ukrajinske snage su bile prinuđene da se povuku iz strateški važnog grada Soledara, koji se nalazi u blizini Bahmuta.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Podsetimo, o ovom gradu se nedeljama unazad govori kao o potencijalnoj prekretnici rata. U centar pažnje dospeo je u zbog velike borbe ruske paravojne formacije Vagner i ukrajinske vojske za kontrolu.

Kijev je sve do danas kategorički odbacivao tvrdnje Vagnerovaca da su ušli u centar Soledara i uspostavili kontrolu nad njim.

Grad ima stratešku važnost jer je njegovim osvajanjem Kremlja ostvario bi prvu veću pobedu od prošlog leta.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Takođe, ovaj mali grad na istoku Ukrajine ime je dobio po rudniku soli, koja se na tom mestu vadi još od vremena ruskog carstva. Dakle, kontrola nad gradom, ujedno znači kontrolu nad rudnicima.

Pored toga, ispod samog Soledara nalazi se ogromni sistem jama i tunela koji se protežu do 300 metara dubine, a u pojedinim spisima pominje se da su tuneli dugi čak 300 kilometara.

Pročitajte još:

Ovo omogućava vojsci da se neprimetno kreće, sa velikom prednošću nad protivnikom.

Na kraju, Soledar predstavlja bedem pred Bahmutom. Sada Vagnerovci dobijaju otvoren put do njega, što dalje znači da imaju mogućnost da Ukrajincima odseku sve linije snabdevanja i praktično ih opkole u Bahmutu sve dok se ne predaju. Ovo se već dogodilo prošle godine u Marijupolju, kada su Ukrajinci bili zatočeni u čeličani Azovstal nekoliko nedelja, dok iz Kijeva nije stiglo naređenje da se predaju.

BONUS VIDEO Leopard tenkovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar