Gitanas Nauseda
Gitanas Nauseda Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Litvanci danas glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima se očekuje da će aktuelni predsednik Gitanas Nauseda, pouzdani saveznik Ukrajine u sukobu sa Rusijom, dobiti novi mandat, nakon kampanje usmerene na bezbednosne probleme u baltičkim državama.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova po lokalnom vremenu, a rezultati se očekuju posle ponoći, prenosi Rojters.
Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova, što nagoveštavaju rezultati sprovedenih anketa, 26. maja će biti održan drugi krug glasanja.

Gitanas Nauseda Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nauseda, 59-godišnji bivši vodeći bankar, ima podršku 29 odsto birača, pokazala je nedavna anketa. Njegov najjači oponent je premijerka Ingrida Šimonite, 49-godišnja političarka sa podrškom 14 odsto biračkog tela.
Birači su zabrinuti da bi bivše sovjetske baltičke zemlje, sada članice NATO i Evropske unije, u budućnosti mogle biti mete ruske agresije.

#related-news_0

Malo više od polovine stanovnika Litvanije, zemlje sa 2,8 miliona stanovnika, veruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo verovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai. Litvanska obaveštajna služba je u martu saopštila da Rusija radi na jačanju svojih vojnih sposobnosti duž svojih granica sa NATO zemljama, prenosi britanska agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar