Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN, Profimedia

U Johanesburgu danas počinje 15. samit organizacije BRIKS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

„BRIKS je započeo proces proširenja da bi postao jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svetskog poretka“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za južnoafrički magazin Ubuntu, prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem video linka, a zemlju će u Johanesburgu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu je u martu izdao poternicu za Putinom, a Južna Afrika bi kao potpisinica sporazuma bila u obavezi da uhapsi ruskog predsednika ako kroči na njenu teritoriju.

Ministarka za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike Naledi Pandor je saopštila da će jedna od glavnih tema samita biti upravo proširenje, a na samit je pozvano više od 60 država.

PROČITAJTE JOŠ

Rojters je ranije preneo tvrdnju južnoafričkog diplomate Anila Suklala da je više od 40 zemalja izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, od toga 22 formalno, dok su ostale pokazale neformalno interesovanje.

U BRIKS žele da uđu Iran, Saudujska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija i druge zemlje.

BRIKS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo doneti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Samit će trajati do 24. avgusta.

BONUS VIDEO Prigožin demaskirao Putina: Videli smo da nema jedinstva u ruskom vrhu, ovo nije poslednji čin drame koju gledamo u Rusiji