Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Pred Sudom BiH za danas su zakazana ročišta u procesima koji se vode protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik.

Oba ročišta zakazana su za 13.00 časova u istoj sudnici, iako je predmete Lukića i Dodika razdvojio 17. februara sudija Mirsad Strika, koji je vodio ovaj proces pre nego što je dodeljen sudiji Seni Uzunović. Dodiku je optužnica pročitana na ročištu 5. februara, a Lukiću 13. februara.

Branilac predsednika Srpske advokat Goran Bubić izjavio je ranije Srni da danas očekuje spajanje ovih predmeta i početak dokaznog postupka saslušanjem svedoka Tužilaštva BiH.

Pročitajte još...

Komentarišući najavljeno saslušanje tri inspektora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koji su izuzimali dokumentaciju iz „Službenog glasnika“, Bubić je rekao da je to samo simulacija suđenja, jer je trebalo proveriti da li je Šmit imenovan prema postupku predviđenim mirovnim ugovorom.

Branilac Lukića advokat Miljkan Pucar rekao je da će inspektori biti saslušavani na okolnosti radnji koje su preduzeli, iako tu ništa nije sporno, te dodao da je to nepotrebno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar