Foto:shutterstock; Ludovic MARIN / AFP / Profimedia; Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia; EPA-EFE/ANTONIO BAT

Neposredno nakon uvođenja evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, građani su počeli da se bune zbog poskupljenja životnih namirnica, ali i usluga javnih preduzeća. Tako je počela saga oko pitanja - ko je kriv? Hrvatska vlada opravdala je uvođenje evra rekavši da su trgovci iskoristili situaciju da nezakonitno podignu cene, dok trgovci poručuju da nije do njih. Tokom ovih prepirki najviše ispaštaju građani koji se žale na poskupljenje kafe, goriva i parkinga u gradovima.

Hrvati su od 2. januara na društvenim mrežama počeli da dele brojne primere poskupljenja nakon uvođenja evra. Na spisku su prodavnice hrane i odeće, usluge poput frizerskih salona i naplate parkiranja.

Ono što je zajednička tačka svih pritužbi jeste zaokruživanje cena na okrugli broj evra. Recimo, ako je nešto koštalo 13 kuna, prodavci tu cifru sada zaokružuju na dva evra.

Kako bi delili svoja iskustva, građani Hrvatske oformili su grupe u kojima pišu o poskupljenjima sa kojima su se suočili.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/bs

„Muško šišanje kod lokalne frizerke 60 kuna. Dođem pre par dana. Kaže, zaokružiću na 10 eura da i vama i nama bude lakše“, naveo je jedan od članova grupe.

Pored toga, došlo je i do poskupljenja goriva. Tako sada benzin 95 košta 1.33 evra po litru, a dizel 1.47 evra. Međutim, građani se, prema rečima predsednice Udruženja za zaštitu potrošača Ane Knežević, žale na poskupljenje kafe.

„Imamo informacije s terena, ljudi se javljaju i žale. Najviša su poskupljenja oko kafe, ona najčešće poskupljuje. Dobili smo dojavu da je na jednom mestu kava skuplja za dve kune zbog tog zaokruživanja cena“, rekla je Knežević za hrvatski portal Index.

Foto: Nangka Press / AFP / Profimedia, Shutterstock

Kako je istakla, isto se dogodilo i sa drugim zemljama kada su ušle u evrozonu, poput susedne Slovenije.

„To se dogodilo u svim zemljama koje su ušle u eurozonu, videli smo to na primeru Slovenije, Austrije, Italije… Upozoravali smo da Hrvatska neće biti izuzetak. I u navedenim državama je najgore bilo s cenama kafe. Kod nas sad vidimo da su poskupljenja i u pekarama, tu isto dobijamo dojave“, objasnila je predsednica Udruženja zaštite potrošača.

Plenković držao hitan sastanak

Jučer popodne hrvatski premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima.

Kako je premijer naveo u poruci objavljenoj na Tviteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezan za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cena.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIC

„Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga“, poručio je Plenković.

Filipović: Trgovci pokušavaju da varaju građane

Isto je naglasio i hrvatski ministar privrede Davor Filipović.

„Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cena hrane i pića te konverziji kune u evro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utiče porast cena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića“, rekao je on.

Ministar privrede kaže i da trgovački lanci već mesecima dižu cene. Ovo je, ističe on, posebno naglašeno nakon uvođenja evra i predstavlja pokušaj „varanja“ građana.

„Danas sam im poručio, a to poručujem svima koji konverziju žele da iskoriste na račun građana, to im neće proći“, kazao je Filipović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrvatska na trgovačke lance gleda kao na partnere, zbog čega je i postojao takav odnos prema njima, podvlači ministar privrede. Ipak, oni su sada dobili jasne poruke da ne smeju na ovaj način da varaju građane.

„Državni inspektorat je na terenu, oni će dati precizan izveštaj. Kad vi razgovarate s predstavnicima lanaca, sve je u redu, niko nije povećao cenu… A svi znate šta se događa kad odete u trgovinu. Došlo je do povećanja cena. Državni inspektorat, ali i sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane“, rekao je on i istakao da su „sve opcije na stolu“ od crnih listi do zamrzavanja cena širokog spektra proizvoda.

BONUS VIDEO Hrvatska bez granica – 2023. godina i ulazak u Šengen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar